Hlavní obsah

Boxeři v ohrožení. Ani tvrdé pěsti jim nezaručí klid

Marek BurkertPrávo

Při natáčení filmu Postradatelní 2 Novak Djokovič s nadsázkou předvedl, že nesympatických chlapíků se samopaly se lze zbavit i pomocí tenisové rakety. Boxerskému profesionálovi Amiru Khanovi stačily před týdnem v reálném životě holé ruce, aby zloděje, kteří ho chtěli připravit o auto, zahnal na útěk. Možná mu zpětně dochází, jaké měl vlastně štěstí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z nejslavnějších i nejkontroverznějších boxerů Mike Tyson při návštěvě Prahy.

Článek

Před třemi lety se totiž obloukem vyhnulo americkému šampiónovi welterové váhy Vernonu Forrestovi. U benzinové pumpy na předměstí Atlanty se postavil grázlům, jež si hodlali přivlastnit jeho auto. Po krátké přestřelce skončil osmatřicetiletý boxer s osmi kulkami v těle. Byl na místě mrtvý.

Scéna z Birminghamu měla trochu jiný scénář. Khanovi a jeho bratrovi Haroonovi zahradil cestu terénní automobil. Podle svědků z něj vyskákalo šest desperátů, kteří měli zálusk na boxerův Range Rover v ceně 125 tisíc liber. „Minimálně jeden z těch chlápků měl v ruce tyč," sdělil deníku Sun očitý pozorovatel události.

Měla to být rychlovka, šest na dva, navíc Khanové nejsou žádní pořízci. Amirovou kategorií je lehký welter, tedy váha do 63,5 kilogramu. Když byl nejbojovnější z útočníků knokautován, zbytek partičky se na oba boxery vrhnul, ale postupně odpadal zasypán přívalem ran. Potupený gang se dal na útěk, později však Khanovi adresoval snůšku výhrůžek: „V Birminghamu nejsi vítaný," zaznělo ve videozáznamu, jenž zveřejnil Sun.

Tyson měl tři desítky zápisů v rejstříku už v jedenácti letech

Když před časem v severních Čechách přišel jeden z boxerů váhy do 51 kilogramů na diskotéku, dostal se do konfliktu s ochrankou. A odcházel se vztyčenou hlavou středem, zatímco jeho vyzývatele museli kolegové pomalu křísit. „Klukům vždycky radím, aby se nikde neprali. A pokud k něčemu dojde, tak aby rychle vycouvali. Když vás někdo vezme po hlavě židlí, tak už je jedno, že jste trénovaný," říká šéf boxerského svazu Svatopluk Žáček.

Boxeři se ve světě nezřídka pohybují na hraně zákonů. Často pocházejí z poměrů, v nichž se o sebe musel člověk postarat. Jinak by nepřežil. Mike Tyson měl tři desítky zápisů v rejstříku už když mu bylo jedenáct, Hasim Rahman vymáhal dluhy pro drogové gangy. Boxer Roman Kracík byl zase před časem bodyguardem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře... „Taky jsem svého času dělal vyhazovače na diskotéce, tím si projde spousta kluků," přisadil si stříbrný medailista z olympiády v Sydney Rudolf Kraj.

Vždycky se najde někdo, kdo se do mistrů pěstního šermu naváží a chce si změřit síly. Na mistrovství světa 2001 v Belfastu se něco podobného přihodilo i české výpravě při návštěvě pubu. „Když se místní dozvěděli, co jsme zač, tak si chtěli zaspárovat. Do tří minut bylo hotovo," řekl jeden z přímých účastníků incidentu.

S boxery není radno se pouštět do křížku. Ale pochopitelně to platí i naopak. Khan vyvázl chudší o peněženku, Forrest se ve špatný čas ocitl na špatném místě a nyní žije už jen ve vzpomínkách.

Boxeři, které štěstí minulo
Mzukisi SIKALI, JAR, 34 let
Šampión muší váhy byl v roce 2005 ubodán při incidentu v Port Elizabeth. Útočníkům šlo o jeho mobilní telefon
Agapito SÁNCHEZ, Dominikánská republika, 35 let
Mistr světa v bantamové váze zemřel v nemocnici poté, co byl postřelen do břicha příslušníkem armády. Vrah dostal 15 let
Julian LETTERLOUGH, USA, 36 let
Boxer těžké váhy byl střelen dvakrát do zad, když vycházel se svou manželkou z baru
Corrie SANDERS, JAR, 46 let
Bývalý mistr světa v boxu těžké váhy zemřel na následky střelného poranění břicha. Někdejší přemožitel Vladimira Klička se stal náhodnou obětí střelce při loupežném přepadení.

Reklama