Hlavní obsah

Už mi bylo líp, ale i hůř, řekl Armstrong na galavečeru

Po dlouhé době se na veřejnosti objevil sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong. Stalo se tak na páteční galavečeři charitativní organizace Livestrong. O svém údajném dopingu, kdy byl Americkou antidopingovou agenturou (USADA) doživotně diskvalifikován, mluvil jen mlhavě.

Foto: Sport.cz

Americký cyklista Lance Armstrong.

Článek

"Tahle mise je důležitější než já. Je důležitější než jakýkoli jedinec," uvedl Armstrong na slavnostním večeru v rodném Austinu, kde se slavilo výročí 15 let od založení organizace Livestrong. On sám v týdnu z funkce ředitele této nadace pomáhající lidem s rakovinou odstoupil, aby na ni nepřitahoval negativní pozornost.

"Mám za sebou zajímavých pár týdnů. Těžkých pár týdnů pro mě a mou rodinu, přátele a tuto nadaci," řekl cyklistický fenomén, jenž koncem srpna oznámil, že nebude bojovat proti obvinění USADA z dopingu. "Hodně lidí se mě ptalo, 'jak se máš, chlape?' Vždycky jim odpovídám, a myslím to vážně, 'už mi bylo líp, ale také hůř.'"

Vstupenka za 1000 dolarů

Galavečera se zúčastnilo 1500 lidí, každý z nich zaplatil minimálně 1000 dolarů. Nadace Livestrong, kterou Armstrong založil v roce 1997 po svém onemocnění rakovinou, očekává, že slavnostní večeří získá zhruba 2,5 milionu dolarů. Mezi hosty nechyběly osobnosti ze světa hudby (Norah Jonesová, Stephen Marley) a filmu (Sean Penn, Matthew McConaughey a Robin Williams).

USADA zveřejnila minulou středu zprávu, jež podle ní dokazuje Armstrongův dlouholetý systematický doping. Mezinárodní cyklistická unie v pondělí oznámí, zda vyhoví návrhu agentury odebrat slavnému cyklistovi všechny jeho tituly včetně sedmi triumfů z Tour. Po publikaci spisu se od Armstronga odvrátili někteří z jeho sponzorů, například Nike, Trek či Anheuser-Busch.

Reklama