Hlavní obsah

Nejsme jednoznačným favoritem, říká kapitán Pála před fedcupovým finále se Srbskem

Radek MalinaSport.czPrávo

Zlatý triumf starý dvanáct měsíců už v hlavě nenosí. Petr Pála dovedl jako kapitán český tým před rokem k triumfu ve Fed Cupu po finálové řeži v Rusku. Nyní stojí před obhajobou. V domácím prostředí přivítá příští víkend (3.-4. listopadu) jím vybrané kvarteto Kvitová, Šafářová, Hradecká, Hlaváčková tým Srbska. "Nejsme jednoznačným favoritem," krotí očekávání fanoušků český kapitán a doufá, že fit bude Petra Kvitová léčící zánět průdušek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český fedcupový tým (zleva) Květa Peschkeová, Lucie Hradecká, nehrající kapitán Petr Pála, Petra Kvitová a Lucie Šafářová pózuje s replikami trofejí pro šampióny týmové soutěže.

Článek

Pominete-li aktuální zdravotní trable Kvitové, nestraší vás před vyvrcholením letošního ročníku Fed Cupu forma českých singlových hráček v posledních týdnech? Šafářová i Kvitová ze čtyř posledních duelů tři prohrály.

Nestraší mě nic (směje se). Petra je většinou schopna dát se rychle dohromady. Lucka Šafářová měla několikrát před Fed Cupem skvělé týdny, a pak byl její výkony všelijaký. A jindy nehrála před srazem oslnivě, aby následně zářila. Každopádně vždy nechá na kurtu úplně všechno.

Za Srbsko nastoupí dle očekávání bývalé světové jedničky Ivanovičová s Jankovičovou, jež doplnily Jovanovská s Kruničovou. Máte protihráčky nastudované?

Byl jsem během roku v Paříži, ve Wimbledonu, na olympijském turnaji, viděl několik jejich posledních zápasů v televizi, ještě během víkendu budu studovat jejich statistiky. Informace si dávám dohromady průběžně. Nemyslím, že by nám něco uniklo. Je jasné, že se budou opírat hlavně o Ivanovičovou a Jankovičovou. Jejich největší síla spočívá ve schopnosti zahrát kdykoliv velký zápas, navíc jsou zvyklé hrát před plným publikem.

Proč se srbské tenistky posunuly žebříčkem tolik dolů?

Ivanovičová je dvanáctá na světě, což není úplně špatné. Na její pozici by chtělo být hodně holek (směje se). Měla určitou krizi, z největších problémů se vyhrabala a začíná už porážet hráčky před sebou. Tenis sakra umí, moc se s tím nemaže, hraje nátlakově. A Jankovičová je ve třetí desítce. Letos měla několikrát smůlu na los, čímž musela oželet body z velkých akcí. Rozhodně ale není na sestupu. Veřejnost nás mnohdy pasuje na jednoznačné favority, ale těmi nejsme.

Vnímáte všeobecné očekávání, podle nějž po dojmem úspěchů českých hráček v průběhu roku není o finálovém triumfu pochyb?

Ano. Skutečně mi přijde, že fanoušci berou náš souboj se Srbskem jasně. Už jsem slyšel názory, že hrajeme se Srbskem, tak můžeme být v klidu. A je pravda, že takové přesvědčení panuje už delší čas. Ale objektivně: Při plné nominaci jsme jen lehkým favoritem. A takové úloze se nebráníme

Vybavily se vám při nominaci rok staré vzpomínky na triumf z Ruska?

Upřímně, v posledních dnech jsem na loňské vítězství nemyslel. Spíše se už moc těším na příští týden a bitvu se Srbskem. Samozřejmě mě čeká hodně práce a budou to velké nervy, ale moc si celý týden užiju. Ani zatím necítím žádnou nervozitu.

Jste hodně rád, že nyní budete o trofej pro nejlepší tým Fed Cupu bojovat doma?

Minulý rok jsem byl rád, že hrajeme u soupeře. Zvláště po Turnaji mistryň, který tehdy Petra Kvitová vyhrála. Byl o ni obrovský zájem. Odletem do Ruska se vše rozmělnilo a měla větší klid. Nicméně přiznávám, že hrát finále doma je snem každého kapitána. Publikum bývá v Praze skvělé. Věřím, že nám pomůže a Srbkám se v O2 aréně líbit nebude. Už jsem zažil v roli diváka Davis Cup se Švýcarskem a se Srbskem. Holky se určitě kulisy neleknou. Vím z rozhovorů s nimi, že se moc těší na atmosféru.

Nemůže vaše svěřenkyně bouřlivé publikum vykolejit. Přeci jen diváků bude určitě více než v Ostravě, kde většinou hrajete domácí utkání?

Petra Kvitová se pokaždé těší, když má hrát před plným stadiónem. Umí hrát před lidmi. A ostatní holky zrovna tak. Andrea Hlaváčková s Luckou Hradeckou si atmosféru vyprodaných tribun otestovaly při finálových duelech ve čtyřhře. Lucka Šafářová má mnoho zkušeností s velkým zápasem, kdy ji mnohdy publikum vyhecovalo k fantastickému výkonu.

Nepředstavuje domácí prostředí a s ním spojený zájem určitým způsobem i hrozbu?

Samozřejmě, že vnímáme velké očekávání. Ale ve středu nejpozději ve čtvrtek ukončíme veškeré aktivity směrem k médiím i sponzorům, aby se holky mohly plně koncentrovat.

Bude znamenat velkou výhodu povrch, jenž byl na výběru českého týmu coby pořadatele finále?

Vybrali jsme podobný podklad jako proti Italkám v Ostravě, aby byl rychlejší a míče měly nižší odskok. Servis levorukých hráček by na něm měl být co nejnepříjemnější. Věřím, že nám povrch pomůže.

Reklama

Související témata: