Hlavní obsah

Začínám myslet na Soči a už cítím, jak to bude bolet, usmívá se Sáblíková

Karel FeltPrávo

Od roku 2006 vládne pětadvacetiletá Martina Sáblíková dlouhým rychlobruslařským tratím. A tak její cíle před novou sezónou jsou tradičně příjemně fádní... „Tím hlavním bude mistrovství světa na jednotlivých tratích, kde bude bojovat o zlato. Medaile bychom chtěli ze světového i evropského šampionátu ve čtyřboji a Světového poháru. Martina má reálnou šanci přepsat několik historických údajů a je ve formě,“ narýsoval sezónu svojí svěřenkyni trenér Petr Novák.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Kouč vám klade tradičně vysoké cíle a hovoří o výborné formě. Jak ji cítíte vy?

Trenér se většinou nemýlí, takže doufám, že je dobrá. Jen musím to, co jsem natrénovala v létě, přenést plně na led. Hlavně technicky, protože kolo je pochopitelně úplně něco jiného. Cítím se ale dobře. Jak na tom opravdu jsem, se uvidí až na ledě. Před prvním závodem Světového poháru bývám vždycky nervóznější, protože od jeho výsledku se pak odvíjí celá sezóna.

Ale v prvním závodě na inzelském oválu jste zajela na tři kilometry nejlepší čas na startu nové sezóny...

To byl takříkajíc obyčejný závod. Svěťák je něco jiného.

Máte devět titulů mistryně světa a 33 prvenství ve Světovém poháru, včetně celkových na dlouhých tratích. Najdete v sobě ještě motivaci dál tvrdě trénovat a závodit?

Ta mi nechybí nikdy. Jednak chci obhajovat svoje pozice, a jakmile vidím před závodem rozcvičovat soupeřky, hned dostanu chuť je porazit, aby věděly, že jsem pořád tady.

Němka Beckertová zajela čas 4:05 minuty na tři kilometry. Nevyděsil vás trochu?

Nevyděsil, ale určitě mě ten její čas zarazil. Je začátek sezóny, zatím jsem stála jen pět dní na ledě, tak uvidíme, jak to bude dál vypadat. Její čas je dobrý, ale maximálně mi to pomůže v tom, že mě motivuje a budu o to víc makat. První Světový pohár je za tři týdny, uvidíme v Heerenveenu.

Jak vypadá váš sezónní program?

Ve středu jedeme do Inzelu na závěrečnou ledovou přípravu. Odtud vyrazíme do Heerenveenu, kde 16. listopadu startuje seriál Světového poháru. Hned následují ruská Kolomna a kazašská Astana. Na Vánoce budeme doma, nový rok odstartuje 11. ledna evropský šampionát ve čtyřboji v Heerenveenu, dál pokračuje svěťák a vrcholy pak budou mistrovství světa ve čtyřboji v půlce února, které hostí norský Hamar a světový šampionát na jednotlivých tratích od 21. března na novém olympijském oválu v Soči.

V týmu jsou tři nové juniorky, co jim říkáte?

Děvčata šla výkonnostně hodně nahoru, jsou fakt dobrá. Pochopitelně se mne i Karolíny Erbanové, jako dvou starších, ptají na rady, ale to je v pohodě. Hlavně si užijeme spoustu legrace a v týmu je ohromná pohoda.

Když trenér Novák mluvil na tiskové konferenci o olympijském Soči, vypadala jste překvapeně. Vy na olympiádu ještě nemyslíte?

Musím říct, že do dneška jsem nemyslela. Chtěla jsem začít odpočítávat až v únoru, kdy to bude do jejího začátku 365 dní. Teď mě tím trochu dostal pod tlak. Už cítím, jak mě ta příprava na olympiádu bude bolet (úsměv).

Tradičně na vás bude velký tlak a očekávání medailí. Už jste si zvykla?

Za ty roky ano, ale nikdy nebudu dopředu slibovat medaile.

Začíná vám sezóna s minimem volna. Jak na tom jste se školou?

Přestoupila jsem na vysokou školu tělesné výchovy a sportu Palestra. Ekonomika mi moc neříkala, tohle je mi bližší a lépe to zvládám.

Reklama