Hlavní obsah

Kejval se podle očekávání stal šéfem Českého olympijského výboru

Praha
Aktualizováno

Šéf veslařů Jiří Kejval byl na čtvrtečním plénu v Praze zvolen novým předsedou Českého olympijského výboru (ČOV). Byl jediným kandidátem a ve volbě aklamací mu dali hlas všichni přítomní delegáti. Kejval po 16 letech nahradí v čele vrcholného českého sportovního orgánu Milana Jiráska.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Šéf veslařů Jiří Kejval (vpravo) byl zvolen novým předsedou ČOV, po šestnácti letech tak nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska (v pozadí).

Článek

"Moc mě to potěšilo, cítím od vás silný mandát," prohlásil po volbě Kejval. "Chtěl bych poděkovat Milanovi (Jiráskovi), že to se mnou zvlášť za poslední čtyři roky vydržel," oslovil bývalého předsedu ČOV. Ten se vzápětí dočkal od delegátů potlesku vestoje.

Kejval vyzval ve své řeči hlavně k jednotě ve sportu a stále se nevzdává možnosti, že by sporty získal i v příštím roce kompenzaci 800 miliónů korun za změnu loterijního zákona.

Místopředsedou pro ekonomiku se taktéž podle očekávání stal šéf atletů Libor Varhaník, jehož volilo 48 zástupců. Kejvalovým zástupcem pro sport je nově předseda basketbalistů Miroslav Jansta, pro kterého hlasovalo 52 delegátů.

Místopředsedou pro olympismus je trochu nečekaně ředitel Olympijského studijního a informačního centra František Kolář, který ve volbě porazil Kejvalem preferovanou Hanu Moučkovou z České obce sokolské, místopředsedou pro přidružené členy se stal šéf florbalistů Filip Šuman.

Do výkonného výboru, v němž jsou automaticky předseda a všichni místopředsedové, byli ve dvou kolech zvoleni Petr Baroch, Karel Bauer, Zdeněk Haník, František Janda, Tomáš Král, Roman Kumpošt, Miroslav Pelta, Jaroslav Pollert, Jozef Regec, Zdeněk Ertl, Petr Hulínský a Robert Změlík.

Vizitka Jiřího Kejvala (44), nového předsedy Českého olympijského výboru:
Datum a místo narození: 30. listopadu 1967, Praha
Funkcionářská kariéra: předseda Českého veslařského svazu (od 1997), člen výkonného výboru ČOV (od 2006), místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing (2009-2012)
Rodina: ženatý, tři děti
Vzdělání: vysokoškolské (ČVUT)
Ostatní: bývalý reprezentační veslař, aktivně sportuje doposud; stál za kampaní Žijeme Londýnem i projektem Českého domu na letošní olympiádě; ještě jako student spoluzaložil firmu Techo na výrobu osvětlení, později i kancelářského nábytku; před několika lety Techo prodal nizozemské nábytkářské firmě Royal Ahrend, v níž je nyní členem představenstva, dosud je i šéfem Techa; založil rovněž veřejně prospěšnou nadaci Prostor pro podporu české architektury, interiéru a designu; nedávno představil svou sportovní vizi do budoucna s názvem Zlato pro všechny, jednou z jeho hlavních priorit je udržení rozpočtu pro sport z minulého roku.

Jirásek se ve své závěrečné řeči mimo jiné dotkl palčivého problému Sazky, která přivedla český sport do velkých potíží. "Nesu svůj díl zodpovědnosti, často přemýšlím, co jsem mohl udělat lépe. Ale veškeré kroky jsem v souvislosti se Sazkou udělal v souladu s nejlepším vědomím a svědomím," uvedl Jirásek. "Mnohdy jsem patřil k oponentům pana Hušáka," připomněl bývalého šéfa Sazky, "ale moje možnosti byly značně omezené," řekl.

Změlík se postaral o rozruch

O rozruch se během dne postaral olympijský vítěz v desetiboji z Barcelony 1992 Robert Změlík. Před jednáním distribuoval leták, na němž pod hlavičkou Českého klubu olympioniků sepsal seznam preferovaných kandidátů do výkonného výboru a lidí, které naopak do vedení ČOV volit nedoporučil. Sám hlasoval proti Varhaníkovi.

Ve své snaze byl nakonec zčásti úspěšný. Vyzval totiž proti zvolení Moučkové do výkonného výboru. Naopak další z kandidátů do VV ČOV Marek Hájek za ČSTV svou kandidaturu na posledních chvíli stáhl a vyzval delegáty, aby právě Moučkovou do předsednictva zvolili místo něj. S tím ale neuspěl.

"Beru to trochu jako podraz," připustil po vyhlášení vítězů trochu rozmrzele Kejval. "Není to takové, jaké jsem si to maloval. Nešlo o to, že bych si přál v týmu nějaké své kamarády. Ale chci, aby fungovala jednota sportu, takže je lepší mít ve vedení lidi z organizací, které mají členy v řádech set tisíc," vysvětlil Kejval. "Ale aby bylo jasno, nejsou to špatní lidé," dodal.

Vedení ČOV předneslo zprávu o činnosti i o hospodaření, které je podle Kejvala dobré. V uplynulém čtyřletém olympijském cyklu byl rozpočet navýšen o 37 miliónů korun, přestože od Sazky 49 miliónů chybělo. Vedení ČOV zvýšilo příspěvky svazům na 274 miliónů, naopak provozní náklady se snížily o 3,5 miliónu korun.

Po svém prvním zasedání výkonný výbor ČOV oznámil, že se jednomyslně usnesl, že všichni jeho členové včetně předsedy a místopředsedů budou ve svém funkčním období pracovat bez nároku na honorář. Představitelé předchozího vedení ČOV na odměny nárok měli a také je s výjimkou Kejvala využívali.

Složení vedení Českého olympijského výboru:
Předseda: Jiří Kejval (Český veslařský svaz)
Místopředseda pro ekonomiku: Libor Varhaník (Český atletický svaz)
Místopředseda pro sport: Miroslav Jansta (Česká basketbalová federace)
Místopředseda pro olympismus: František Kolář (Olympijské studijní a informační centrum)
Místopředseda pro přidružené členy: Filip Šuman (Česká florbalová unie)
Členové VV: Kejval, Varhaník, Jansta, Kolář, Šuman, Petr Baroch (Český střelecký svaz), Karel Bauer (Český svaz jachtingu), Zdeněk Haník (Český volejbalový svaz), František Janda (Český šermířský svaz), Tomáš Král (Český svaz ledního hokeje), Roman Kumpošt (Svaz lyžařů České republiky), Miroslav Pelta (Fotbalová asociace České republiky), Jaroslav Pollert (Český svaz kanoistiky), Jozef Regec (Český svaz cyklistů), Zdeněk Ertl (Sdružení sportovních svazů), Petr Hulínský (Český svaz taekwonda), Robert Změlík (individuální člen), Oldřich Svojanovský (Český klub olympioniků), Květa Pecková (Český klub fair play), Josef Dovalil (Česká olympijská akademie).

Reklama