Hlavní obsah

Ze Sazky jsem asi měl včas odejít, připouští končící šéf Českého olympijského výboru Jirásek

Michal OsobaPrávo

Šestnáct let vládl českému olympijskému sportu, byl u jeho velkých úspěchů, ale i krize způsobené společností Sazka. Ve středu Milan Jirásek v roli předsedy Českého olympijského výboru skončil, jeho nástupcem se stal Jiří Kejval.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Novým předsedou byl zvolen šéf veslařů Jiří Kejval (vlevo), po šestnácti letech tak nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska (vpravo).

Článek

Cítíte nostalgii?

V tuhle chvíli už ne. Nejhorší bylo, když jsem probíral staré papíry a nad řadou věcí uvažoval. Jsou dobré vzpomínky, u některých mi zase i zpětně naskakuje husí kůže, kde byl nějaký problém. Divné asi bude, až ráno půjdu na olympijský výbor, protože ještě něco potřebuju zařídit, a nebudu předseda. Na druhou stranu by stejně bylo nad moje síly dát sport pod jeden čepec, tak jsem s tím ani nepočítal.

Záměr celého českého sportu pod vedením Českého olympijského výboru se vám nezamlouvá?

Na začátku každého volebního období se uvedly objektivní důvody, proč to spojení není na pořadu dne. Na Slovensku už to zkoušeli potřetí… Trochu mi vadí, že výsledná podoba té vize ještě není úplně jasná.

Za co byste se během vašich čtyř funkčních období nejvíce pochválil?

Nejlepší bylo asi to udržení autonomie olympijského výboru, z jednotlivých věcí pak založení a vybudování prestiže Olympiád dětí a mládeže.

A na co naopak pyšný nejste? Nabízí se vaše účast v představenstvu Sazky…

V momentě, kdy jsem poznal, že na to nemám odborné předpoklady ani politické možnosti, jsem měl asi odejít. Já byl varovaný, že se to může obrátit proti mně, ale měl jsem v sobě vždy smysl po povinnost. Sešup způsobený stavbou Sazka Areny byl způsoben tím, že se skočilo na lep státu, pod euforii z Nagana se hokejový svaz o šampionát přihlásil, hrozilo jeho další odložení. Hušák, který byl rád takový furiant, to bral… Na druhou stranu je tu krásná hala. Sice se tam teď prsí někdo jiný, ale za ty akce, co tam jsou, se nikdo nemusí stydět.

Reklama

Související témata: