Hlavní obsah

Kejvala zaskočil Změlíkův leták. Přišlo mi to od něj drzé, zlobil se poté, co jeho tým neuspěl

Praha

Jednoznačně se stal novým šéfem Českého olympijského výboru (ČOV), nikdo z delegátů pléna nehlasoval proti. Přesto byl Jiří Kejval po volbách rozmrzelý. Nepodařilo se mu totiž prosadit do vedení ČOV svůj tým.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Šéf veslařů Jiří Kejval (vpravo) byl zvolen novým předsedou ČOV, po šestnácti letech tak nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska (v pozadí).

Článek

Měla to být hladká volba podle předem domluveného scénáře, přesto se plénum neobešlo bez vzrušených debat. Miroslav Jansta (pro sport) a Libor Varhaník (pro ekonomiku a marketing) byli na dva místopředsednické posty jedinými kandidáty, o další dva posty v předsednictvu se strhl boj.

Všichni k okénku

„Jak říkal jeden z kolegů, rozjíždí se vlak, spousta lidí do něj chce naskočit a ještě chtějí všichni sedět u okénka,“ s úsměvem hodnotil Milan Jirásek, jenž ve funkci předsedy ČOV po 16 letech končí.

Kejval předem označil kandidáty, které by si ve vedení přál. „Není to tým mých kamarádů, ale snaha, aby byl rozvrstven z celého spektra sportu,“ vysvětloval. Na plénu se ale objevily i letáky s doporučením, koho volit a koho ne, k nimž se jako spoluautor přihlásil olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík. „Nechci, aby se jen odvolilo, co někdo sestavil,“ tvrdil.

Svůj tým neprosadil

Někteří kandidáti jeho materiál označili za pamflet, ve volbě místopředsedů však uspěli Změlíkem prosazovaní kandidáti Filip Šuman (pro přidružené členství) a František Kolář (pro olympismus).

Kejval byl zaskočený. „Od Roberta mi to přišlo drzé. Já s tím neobtěžoval na plénu, informoval jsem všechny předem a nikoho jsem neočerňoval, že ho nemají volit,“ zlobil se nový předseda ČOV a připustil, že kandidátům mohlo naopak u některých delegátů uškodit, že je předem veřejně podpořil. „Jenže já považoval za férové nedělat zákulisní dohody a hrát s odkrytými kartami," říkal.

Nového předsedu tak čeká nejprve stmelení nového vedení. „To není nic proti zvoleným kandidátům, ale potřebujeme být jednotní směrem ven a teď nám ve vedení chybí zástupci dvou významných organizací,“ mrzí Kejvala. Řada jeho favoritů neuspěla ani ve volbách do výkonného výboru, naopak Změlík prošel.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články