Hlavní obsah

Někdejší boxerský šampión za mřížemi. Soud vyměřil Plachetkovi za znásilnění osm let

Brno

Trojnásobný mistr republiky v boxu Ľudovít Plachetka musí znovu do vězení. Brněnský krajský soud ho dnes poslal za mříže za znásilnění sestry své družky. Účastník olympijských her v Atlantě vinu odmítá. Proti verdiktu se odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci, který musí obžalobu i verdikt přezkoumat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bývalý trojnásobný mistr republiky v boxu a olympionik Ľudovít Plachetka.

Článek

Znásilnění se podle spisu stalo loni v červenci v Brně-Maloměřicích v Plachetkově autě Renault Megane. Boxer vezl dvacetiletou sestru své družky na sedadle spolujezdce.

U garáží zastavil a sedadlo náhle sklopil. Přes její odpor mladou ženu údajně svlékl a vykonal na ní pohlavní styk. Pak odjel do Británie, kde byl zadržen a vrácen do vlasti.

Oběť trpí stresovou poruchou

Žena podle obžaloby trpí posttraumatickou stresovou poruchou, která se projevuje problémy v sexuální oblasti a také v sociálních vztazích. Tíží ji prý poruchy spánku a má problémy s příjmem potravy. Po útoku nemohla půl roku vést řádný život.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová uvedla, že Plachetka byl uznán vinným zejména na základě výpovědi oběti. "Máme posudky psychologů a psychiatrů, kteří nepochybují o tom, že jde o věrohodného svědka," uvedla žalobkyně. Soudce Aleš Novotný poukázal na to, že Plachetka po činu uprchl z vlasti a vyhýbal se trestnímu řízení. To také verzi o jeho nevině nepřidalo.

Jednačtyřicetiletý Plachetka stál před brněnským krajským soudem už podruhé. V roce 1998 u něj dostal 13 let za vraždu a také pokus o vraždu. Připravil o život matku své bývalé družky a pak namířil pistoli i na svoji tehdejší partnerku. Život jí zachránilo to, že zbraň nevystřelila. Plachetka tvrdil, že žena zemřela nešťastnou náhodou. Svědci ale potvrdili, že s ní měl konflikty.

Propuštěn byl po devíti letech v roce 2007.

Reklama

Související témata: