Hlavní obsah

WADA chce víc peněz. Dopující sportovce typu Armstronga jinak nedoženeme, tvrdí

Paříž

Dopující sportovci mají už tak sofistikovaný systém, že s penězi, kterými disponujeme, je nemůžeme nikdy dohnat. Tvrdí to světová antidopingová agentura WADA, podle které je její roční rozpočet 24 miliónů eur nedostačující. Mnozí fotbalisté by podle ní za tu sumu ani nevyběhli na trávník.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Lance Armstrong před sedmi lety netušil, že o všechny své triumfy přijde.

Článek

"S 24 milióny eur ročně je rozpočet WADA menší než příjmy některých fotbalistů," uvedl generální ředitel agentury David Howman na konferenci v Paříži. "Zvlášť Armstrongův případ svědčí o tom, že máme co dělat s velmi složitou konspirací," řekl a dodal, že s něčím takovým může WADA v současnosti těžko úspěšně bojovat.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge slíbil agentuře pomoc a vyzval sportovní svazy, aby se více angažovaly. "Boj proti dopingu je pro jednu organizaci příliš velké sousto," prohlásil.

Podle prezidenta WADA Johna Faheyho je odhalení a potrestání Armstronga, jenž přišel o všech sedm titulů z Tour de France, pouze dílčím úspěchem. "Jestli mám pocit, že v boji s dopingem vyhráváme? Ne. Myslím, že Armstrongův případ nám ukázal že pod povrchem bublají problémy, které se mohou kdykoli dostat na povrch," sdělil Fahey. "Jestli je sport čistší? Je to smutné, ale tenhle boj nelze vyhrát," uvedl.

Reklama

Související témata: