Hlavní obsah

Světová antidopingová agentura chce zpřísnit tresty za vážné prohřešky na čtyři roky

Světová antidopingová agentura WADA plánuje zdvojnásobit tresty za užití nedovolených prostředků ze dvou na čtyři roky. Návrh je zakotven v novém kodexu, který by se měl schvalovat v příštím roce a platit bude od roku 2015. Zpřísněné postihy se mají týkat vážných prohřešků, jako je užití anabolických steroidů, růstových hormonů, maskujících látek a nedovolených metod.

Foto: Sport.cz

Dopingový hříšník Lance Armstrong. Ilustrační foto

Článek

V současnosti čeká sportovce přistižené poprvé při dopingu dvouletý trest, za opakovaný vážný prohřešek následuje doživotní zákaz činnosti. Nový návrh podle předsedy WADA Johna Faheyho odráží odhodlání sportovních svazů, vlád i antidopingových organizací přitvrdit v boji s dopingem.

"Tento návrh to obsahuje. Zdvojnásobuje délku trestu pro těžké hříšníky a rozšiřuje pole působnosti pro antidopingové organizace k udělení doživotních zákazů," uvedl Fahey v oficiálním prohlášení.

Fahey si na zasedání nadačního výboru WADA v Montrealu rovněž postěžoval, že organizace už druhý rok za sebou nezískala žádné dodatečné finanční zdroje a provozní náklady musí hradit z rezervních fondů. "Pokud to tak bude pokračovat, bude agentura nucena omezit své aktivity," varoval Fahey.

Reklama