Hlavní obsah

Plavci mají na ME čtyři české rekordy a velkou šanci na medaili

Čtyři české rekordy vytvořili čeští reprezentanti v rozplavbách prvního dne mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve francouzském Chartres. Nakročeno k medaili má úřadující mistryně Evropy z letního šampionátu v dlouhém bazénu v Debrecínu Petra Chocová, jež zaplavala vůbec nejrychlejší čas dne na 50 metrů prsa a výkonem 30,38 sekundy zlepšila jen několik dní staré vlastní národní maximum o 21 setin.

Foto: Fotobanka Profimedia

Plavkyně Petra Chocová.

Článek

Tabulky přepsal také Martin Baďura, který zvládl úvodní znakařský úsek polohové štafety na 4x50 metrů za 24,55, čímž rekord Tomáše Fučíka pokořil o čtyři setiny. Tým ve složení Baďura, Jan Bartůněk, Michal Ledl a Tomáš Plevko postoupil do odpoledního finále ze čtvrtého místa.

Poslední jmenovaný člen kvarteta Plevko už předtím v rozplavbě na 50 metrů volný způsob prolomil jako první Čech hranici 22 sekund a postoupil do semifinále časem 21,86 jako třináctý. Rekord Martina Vernera měl hodnotu 22,02.

Rovnou do odpoledního finále polohového závodu na 200 metrů prošla jako pátá Barbora Závadová, která dohmátla v času 2:09,34 a zlepšila vlastní český rekord o 36 setin. V podvečerním finále by neměla chybět ani Chocová, nejprve však bude muset obstát v semifinále, ve kterém bude startovat i pátá žena rozplaveb Martina Moravčíková.

Semifinále čeká i další českou medailovou naději Simonu Baumrtovou, jež doplavala 100 m znak jako devátá v času 58,94. Do stejné fáze postoupili na 100 m motýlek Jan Šefl (11.) a Ledl (15.). Na trati 50 metrů volný způsob je v semifinále také patnáctý Šefl.

Reklama

Související témata: