Hlavní obsah

Německý stolní tenis řeší skandál s mrtvým Čechem na soupisce

Berlín

To snad není pravda. Na soupisce klubu z Neurönnebecku se objevilo jméno českého hráče Mariana Odstrčila. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Německý svaz stolního tenisu (DTTB) nezjistil, že hráč je už pět let po smrti.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Ilustrační foto.

Článek

Tisk spekuluje, že se manažer severoněmeckého mužstva mohl snažit akreditací neexistujícího stolního tenisty získat místo v prvním týmu pro hráče rezervy; ten ale obvinění popírá. Klubu hrozí vyřazení ze soutěže.

Odstrčil podle deníku Weser Kurier hrál za tým v sezóně 2007/08. Do kádru účastníka severoněmecké regionální ligy ho v létě znovu zařadil manažer Gerhard Richter.

DTTB se případem začal zabývat po upozornění dvou bývalých hráčů Neurönnebecku, podle nichž Richter už předtím věděl, že český stolní tenista nežije. "Podle českého svazu je sporný hráč pět let mrtvý," oznámil DTTB poté, co věc konzultoval s českými kolegy.

Právě on a jeho někdejší týmový kolega Anton Depperschmidt podle deníku upozornili na nesrovnalosti ohledně zapsání českého hráče na soupisku Neurönnebecku.

Manažer nařčení z podvodu popřel

"Je to špinavá pomluva," popřel manažer nařčení bývalých svěřenců. Označil se za oběť podvodu polského agenta Vladka Kusky, který mu prý dvaatřicetiletého stolního tenistu z česko-polského pomezí nabídl.

Toto vysvětlení ale podle Weser Kurieru zpochybňuje tvrzení představitele regionální ligy Lothara Frickeho, který na konci srpna po vynoření prvních pochybností požádal Richtera o stanovisko. Manažer ho tehdy písemně ujistil, že "Odstrčil je schopný hrát a přijede z Česka na jeden nebo dva přípravné zápasy".

Motivem "angažování" nežijícího Čecha mohl být podle tisku pokus získat pro hráče rezervního týmu oprávnění nastupovat za první mužstvo, kam by mohli být povoláváni jako náhradníci. O případném trestu pro Neurönnebeck má rozhodnout mimořádné shromáždění členů zemského svazu, které se nejspíš sejde na začátku příštího roku. Pokud se potvrdí podezření z podvodu, hrozí podle listu Weser Kurier nedobrovolný sestup všem mužským týmům Neurönnebecku.

Reklama

Související témata: