Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková jede letošní první pětku a chce ji vyhrát

Praha/Astana

Světový pohár v rychlobruslení má o víkendu na programu třetí díl v kazašské Astaně. V sobotu odstartuje i závod žen na pět kilometrů a v neděli patnáctistovka. Česká hvězda Martina Sáblíková na nejdelší trati už několik let neprohrála. Favoritkou je i tentokrát.

Foto: Vincent Jannink, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati SP v Heerenveenu

Článek

„Do každého závodu jdu s cílem jet co nejlépe a skončit na stupních vítězů. Pětka je trať, na níž se mi nejvíc daří. Dám do závodu úplně všechno a budu doufat, že to vyjde. Radost jsem měla i z druhých míst v Heerenveenu a Kolomně na tři kilometry. Vystoupit na pódium je vždycky zážitek,“ přiznala Sáblíková.

V poslední rozjížďce na pět kilometrů ji čeká Němka Stephanie Beckertová, která ji porazila na trojce v Heerenveenu. „Budeme znát časy všech soupeřek. Od toho se odvine svým způsobem i taktika. Jestliže jsem považovaná za favoritku, neznamená to, že některá ze soupeřek nemůže zajet super čas. Určitě mě budou chtít na pětce porazit,“ dodala.

Rozhodnou poslední tři kola

Pětka se jezdí na dvanáct a půl kola, tedy o pět kol víc než tříkilometrová trať. „Těch pět kol navíc oproti trojce je hrozné utrpení. Hodně záleží na tom, jak závod rozjedete a jakou zvolíte taktiku. Jestli do toho šlápnete od začátku a držíte tempo nebo postupně zrychlujete. Závod se rozhoduje v posledních třech kolech, tam si sáhne každý na úplné dno,“ naznačila taktické varianty závodu.

Podle výsledků z posledních let se zdá, jako by soupeřky na nejdelší trati porážela s lehkostí a bez problémů... „Bez problémů to rozhodně není. Trpím jako ony, hlavně těch posledních pět kol. Spíš je to o tom, že soupeřky mnohdy nasadí vysoké tempo a v těch posledních třech kolech už jim dojdou síly. Závod na pět kilometrů je především o hlavě, jak si to v ní srovnáte, co se týče taktiky a rozložení sil,“ odmítla Sáblíková, že by nemohla na pětce prohrát. „Nikdy nevíte, komu to zrovna ten den báječně sedne,“ dodala.

Pětihodinový rozdíl ji ničí

Do Astany přiletěla česká výprava v noci z pondělí na úterý. „Pětihodinový rozdíl je hrozně znát. Snažím se chodit brzy spát, ale když nejsem opravdu hodně unavená, nedokážu hned usnout. Ráno je pak vstávání hrozné martyrium. Ale musím se s tím srovnat,“ přiznala Sáblíková.

"V Astaně mrzne. Přes den je kolem minus osmi stupňů, když se setmí, klesne rtuť teploměru i pod dvacet. Raději moc nevycházíme ven, většinou jsme na hotelu nebo v hale,“ dodal trenér Petr Novák.

Obě svoje svěřenkyně - Martinu Sáblíkovou a Karolínu Erbanovou - postaví v neděli na patnáctistovce. Pětku pojede jen královna dlouhých tratí. „Sedm let stojí Martina pravidelně na stupních vítězů. Samozřejmě, že chce vyhrávat, ale i pódia jsou cenná. Děláme všechno pro to, aby se rozloučila se závody v roce 2012 vítězstvím,“ dodal kouč.

Reklama