Hlavní obsah

Krasobruslařský pár stresuje před MS konflikt v Iráku

PRAHA

Obavy z blížící se války proti Iráku provází závěrečnou přípravu českých krasobruslařů Kateřiny Beránkové a Otty Dlaboly na mistrovství světa, které bude zahájeno v pondělí ve Washingtonu. Brněnská sportovní dvojice má stejně jako ostatní reprezentanti odletět do Spojených států ve čtvrtek, kdy by měla válka začít.

Foto: Archiv

Krasobruslaři Kateřina Beránková a Otto Dlabola.

Článek

"Jsme v hodně stresové situaci. Máme odlétat ve čtvrtek po obědě, ještě k tomu americkou společností přes New York do Washingtonu. Nyní námi zmítají obavy, zda vůbec šampionát bude," nastínil své starosti trenér Ivan Rezek. Podle oficiálních informací však zatím Mezinárodní krasobruslařská federace o odvolání akce neuvažuje.

Na letošním mistrovství Evropy skončili Beránková s Dlabolou šestí a na světovém šampionátu by největší české naděje považovaly za velký úspěch, pokud by se dostaly do první desítky výsledkové listiny. "V přípravě jsme udělali maximum, neprovázely nás žádné zdravotní problémy. Jen jsme dolaďovali formu, žádné nové prvky už zařazeny nemáme.," uvedla Beránková. Nejlepším výsledkem páru je zatím jedenácté místo z loňského roku.

Plavci jsou v pořádku

Navzdory bezprostřední hrozbě vypuknutí válečného konfliktu odletěli už v sobotu do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech čeští dálkoví plavci Rostislav Vítek, Pavel Srb a Yvetta Hlaváčová. V Perském zálivu se totiž ve čtvrtek koná na šestnáctikilometrové trati druhý závod letošního seriálu Světového poháru.

Společně s touto trojicí je v Abú Zabí i bývalá česká synchronizovaná plavkyně Lucie Svrčinová, která v letošní sezóně pomáhá při závodě Hlaváčové jako doprovod. Závod v Perském zálivu má dotaci 35.000 dolarů. "Jsem zvědav, jak situace dopadne a zda se závod poplave. Od odletu nemám o našich plavcích žádné zprávy. Musím jen věřit, že je nepotkají žádné nepříjemnosti," uvedl trenér českých dálkových plavců Zdeněk Tobiáš.

Z Abú Zabí se mají čeští dálkoví plavci vrátit v pátek, Hlaváčová v sobotu pak odlétá k dalšímu závodu do Egypta. Právě ve spojení s ní je ale další plavkyně Petra Dufková, která dostává od své kamarádky textové zprávy. "Zatím je v Abú Zabí všechno v pořádku. Ale je tam velká konkurence, plavců je dokonce tolik, že se musí v dopoledním tréninku v bazénu střídat. Odpolední přípravu mají dálkoví plavci v moři," řekla Dufková.

Reklama

Související témata: