Hlavní obsah

Valná hromada ČSTV schválila převod a prodej majetku na Strahově

Valná hromada Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) schválila převod a prodej majetku v Praze na Strahově. Fotbalová asociace ČR získá od ČSTV stadión Evžena Rošického, stadión Přátelství a hotel Coubertin, nafukovací halu dostane Český atletický svaz. Do pokladny ČSTV tak přibude téměř 129 miliónů korun, které chtějí funkcionáři využít jako rezervu pro vyrovnání dluhů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda fotbalové asociace FAČR Miroslav Pelta.

Článek

ČSTV na strahovské stavby doplácel okolo 16 miliónů korun ročně a nebyl schopen investovat do jejich revitalizace. Například na nafukovací halu, kterou využívají především atleti, ročně ČSTV doplácel dva milióny korun.

"Důležité je, že po rekonstrukci budou moci i další svazy areál využívat. Nechceme, aby sport o majetek přišel, a tohle je elegantní řešení. Jinak se o území poperou developeři. Nabídka FAČR je velkorysá," řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta před hlasováním. "Pozitivní je, že je za to fotbal ochoten zaplatit."

Šéf fotbalistů Miroslav Pelta delegátům valné hromady řekl, že fotbal hospodaří s vlastními zdroji a je nezávislý na státních dotacích. "Přicházíme s férovou nabídkou a fotbal přitom na sebe bere ohromné břemeno, že to koupíme a budeme i revitalizovat. A investice budou muset být masivní," řekl Pelta. Hlasování pak valnou většinou prodej i převody Rošického stadiónu i nafukovací haly potvrdilo.

Fotbalová asociace (FAČR) si bude na Strahově stavět nové sídlo, jež bude financovat z dotací UEFA a FIFA, které pošlou dohromady 152 miliónů korun. Z toho UEFA zaplatí 5,5 milionu eur a FIFA 800 tisíc dolarů.

Fotbalová asociace se chystá převzít stadión Evžena Rošického, komplex budov i sousední stadión Přátelství a hotel Coubertin. Přitom stadión s kapacitou 20 tisíc míst bude převeden bezplatně, jinak by se musela vracet třicetimiliónová dotace od ministerstva školství. Stejné je to i s atletickou halou.

Pozemky ovšem získá FAČR jen ze dvou třetin pod stadiónem Přátelství a hotelem Coubertin. Ostatní pozemky patří pražskému magistrátu.

Výkonný výbor dále dostal mandát, aby vypsal výběrové řízení na prodej Sportcentra Brandýs nad Labem, které ročně vykazovalo ztrátu přes čtyři milióny korun. Vítězná nabídka musí být předložena na příští valné hromadě v dubnu 2013. Hotel Olympia Zadov na Šumavě má nového nájemce, který by měl po dobu pěti let odvádět ročně milión korun.

Majetkové změny navazují na snahu nového vedení ČSTV oživit chátrající majetek, na jehož správu nemá dost prostředků. Letos už ČSTV pronajal skiareály ve Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou.

Reklama