Hlavní obsah

VIDEO: Muhammad Ali má další primát, byl jmenován "Králem boxu“ a gratuloval mu také Kličko

Cancún

Sedmdesátiletý bývalý mistr světa v těžké váze, americký boxer Muhammad Ali, převzal cenu pro "Krále boxu" od mezinárodní organizace WBC. Legendární Ali, kterého na přelomu tisíciletí vyhlásil populární časopis Spotsman Illustrated dokonce Sportovcem století, přijímal gratulace i od současného šampióna, Ukrajince Vitalije Klička.

Legendární boxer Muhammad Ali.Video: Reuters

 
Článek

Hvězda Muhammada Aliho září v ringu již několik desetiletí. Ikona boxu 60. a 70. let minulého století nastoupila do 61 soutěžních zápasů, 57 z nich „Největší" Ali vyhrál a v sedmatřiceti případech své soupeře knokautoval. Příběhem amerického boxera se inspirovali také filmaři a o Alim natočili několik filmů, včetně slavného Rockyho se Sylvesterem Stallonem v hlavní roli.

Sedmdesátiletý Ali byl oceněn na slavnostním galavečeru organizace WBC v mexickém letovisku Cancúnu, kde se ukázala zhruba stovka dalších boxerských legend a šampiónů, včetně ukrajinských bratří Kličkových. „Neexistuje nikdo jiný, kdo by si podobné ocenění zasloužil," uvedl šéf WBC José Sulaiman.

Bývalý mistr světa a zlatý medailista z olympijských her v roce 1960 trpí posledních několik let Parkinsonovou nemocí. Ali už není schopen ovládat a kontrolovat svůj pohyb.

Reklama