Hlavní obsah

Kotalíkovy trefy na Letce nestačily

NEW YORK

Aleš Kotalík září v Buffalu. Poté, co byl u obou branek Sabres v sobotním vítězném utkání proti Senátorům z Ottawy, připsal si dva body do tabulky střelců i v utkání proti Philadelphii. Šavle však přesto prohrály 2:3, vítěznou branku Letců vsítil v polovině třetího dějství Justin Williams.

Foto: ČTK

Roman Hamrlík gratuluje Daveovi Scatchardovi z New York Islanders, který vsítil v utkání proti Pittsburghu hattrick.

Článek

Vedoucí tým Atlantické divize, Philadelfphe, si připsal čtvrté vítězství v řadě. "Nechtěli jsme udělat krok zpátky, prostě jsme museli vyhrát," řekl po utkání střelec první branky Letců Keith Primeau.

Do utkání vstoupilo lépe Buffalo, když poprvé skoróval Aleš Kotalík, po přesné přihrávce Miroslava Šatana. V polovině druhého dějství po trefě Kotalíka v přesilovce dokonce Buffalo vedlo už o dvě branky, ale vzápětí snížil Keith Primeau a na konci třetiny srovnal stav utkání Jeremy Roenick.

Vítězné branky se nakonec dočkali hráči Philadelphie, v polovině třetího dějství skóroval Justin Williams. "Bohužel jsme neproměnili spoustu šancí, a to nás stálo vítězství," zalitoval po utkání Lindy Ruff, trenér Buffala.

Lemieux nedohrál kvůli tříslům

Natažená třísla způsobila, že Mario Lemieux v dresu Pittsburghu nedohrál úterní utkání proti New York Islanders. Ostrované ovšem měli utkání v rukou, i když "Supermario" na ledě pobýval. Na vítězství New Yorku se podílel především hattrickem Dave Scatchard, který se trefil nejdříve dvakrát během druhé třetiny a třetí trefu přidal na začátku závěrečného dějství.

"Byl to náš nejlepší zápas sezony," zařil Scatchard po utkání, které bylo pro Islanders šestým vítězným ze sedmi. U všech branek Scatcharda asistoval Jason Blake nebo Roman Hamrlík s Radkem Martínkem.

O vítězství Ostrovanů rozhodla druhá třetina, když se ze sedmnáxti střel trefili čtyrřikrát. Vedle Scatcharda skórovali také Oleg Kvaša a Mark Perrish.

Dvacátou branku sezony si připsal Mario Lemieux, Martin Straka v dresu Pittsburgu dvakrát asistoval.

Druhý tříbrankový zápas kariéry odehrál Jere Lehtinen z Dallasu. Stars porazili Los Angeles vysoko 7:4 a prodloužili svou sérii neporazitelnosti už na sedm duelů.

Před nejmenší návštěvou historie působení Atlanty v NHL, pouhými 9061 diváky, remizovali Thrashers s Carolinou 3:3. Alespoň bod pomohli domácím získat Dany Heatley, který dal dva góly, a Patrik Štefan, jenž si připsal asistenci.

Turek s Vokounem úspěšní

Dařilo se dvojici českých gólmanů. Roman Turek přispěl jedenatřiceti úspěšnými zákroky k překvapivé výhře Calgary v Coloradu 4:2. Na úspěchu Plamenů se výrazně podílel také loňský vítěz soutěže produktivity celé NHL Jarome Iginla, kterému se v úvodu sezony příliš nedařilo. Do sítě brankáře Patricka Roye vstřelil jeden gól, přidal asistenci a v uplynulých sedmi utkáních tak zaznamenal už šest branek a čtyři přihrávky.

Na konečných 4:2 ve prospěch Calgary upravil svým šestým gólem v sezoně Stephane Yelle, který až do závěru loňského ligového ročníku působil právě v dresu Avalanche. "Prostě jsme hráli trpělivěji, přesně tak, jak se má hrát na ledě soupeře," řekl spokojený Yelle.

Tomáš Vokoun kryl v zápase mezi Nashvillem a St. Louis rovných 30 střel Blues a Predátoři i díky němu nakonec vyhráli 2:1 v prodloužení. Oba góly domácích vstřelil Andy Delmore. Tím rozhodujícím potrestal sporné vyloučení Petra Čajánka.

Na začátku poslední minuty nastaveného času obránce Predators Cale Hulse pustil před Vokounem svou zlomenou hůl, Čajánek ji odpálil pryč a rozhodčí jej poslali na trestnou lavici za bránění ve hře. "Viděl jsem, že je hůl zlomená. A zlomenou hokejku přece každý může poslat kam chce," vysvětloval Čajánek a kouč Blues jej doplnil: "Hulse už tu hůl nemohl použít, takže to bylo velmi přísné vyloučení. Zvláště vzhledem k okamžiku, ve kterém přišlo."

Tampa napočtvrté zvítězila

Parádní zákroky Nikolaje Chabibulina v brance Tampy přinesly výhru 1:0 nad obhájcem Stanley Cupu, Detroitem. Třicet zásahů ruského gólmana znamenalo druhý shut-out sezony, celkem už třicátý. Tampa šla do vedení na začátku třetí třetiny brankou Brada Richardse, po přihrávce Václava Prospala, který zatáhl chytře puk do rohu kluziště a našel volného Richardse. Domácí se vzpamatovali po třech porážkách v řadě.

Montreal byl "okraden"

První branku zápasu mezi New Jersey a Montrealem vstřelil Patrik Eliáš. Na jeho devátý gól v tomto ligovém ročníku ovšem dokázali Canadiens odpovědět dvěma zásahy, když druhý z nich byl premiérovou sezonní trefou pro Slováka Marcela Hossu. Ďáblové zápas nezabalili a díky gólům Joea Nieuwendyka zvítězili 3:2.

Hosté se však pořádně zlobili na rozhodčího Kerryho Frasera, který jim neuznal jednu branku a naopak potvrdil druhý, poněkud sporný Nieuwendykův gól, před nímž domácí srazili gólmana Canadiens Jeffa Hacketta. Trenéři a funkcionáři Montrealu po utkání na Frasera křičeli a generálnímu manažerovi Andre Savardovi musela ochranka dokonce fyzicky zabránit, aby rozhodčího v šatně nenapadl. "Hlavně chci říci, že jsme byli okradeni. Není o tom pochyb," hřímal ještě 20 minut po utkání kouč Canadiens Michel Therrien.

Tříbranková smršť rozhodla

Toronto pokračovalo v domácím vítězném tažení, i přes absenci některých klíčových hráčů. Vítězstvím nad Bostonem protáhli šňůru vítězství doma na dvanáct. "Nepřekvapuje mě, že jsme zvítězili," řekl po utkání trenér Toronta Pat Quinn.a to i přesto, že jsme hráli pod naše schopnosti."

Po bezbrankové první třetině se brankou Briana Rolstona ujali vedení hráči Bostonu, ale ještě do druhé sirény vedlo Toronto o jeden gól, po trefách Domiho a McCauleyho.

Úvod třetího dějství patřil opět Medvědům, stav utkání srovnal Mrurray, ale zbytek utkání byl už v režii Toronta.

Třemi brankami v rozmezí dvou a půl minuty rozhodli zápas Mogilnyj, Hoglunf, jemuž asistoval Tomáš Kaberle, a Green.

Reklama