Hlavní obsah

Krasobruslařka Kim Ju-na letos jako první získala přes 200 bodů

Dortmund

Olympijská vítězka Kim Ju-na se jako první krasobruslařka v této sezoně dostala v celkové známce za krátký program a volnou jízdu přes 200 bodů. Na NRW Trophy v Dortmundu dnes vyhrála volné jízdy a navzdory pádu získala celkem 201,61 bodu. To je o necelých pět bodů více, než v sobotu stačilo Japonce Mao Asadaové na triumf ve finále seriálu Grand Prix.

Foto: Maxim Šemetov, Reuters

Český krasobruslař Michal Březina.

Článek

Dvaadvacetiletá Korejka naposledy závodila na mistrovství světa v Moskvě v roce 2011. V Dortmundu se vrátila, aby si zajistila účast na březnovém světovém šampionátu v Kanadě. Ten bude zároveň hlavní kvalifikací na olympijské hry 2014 v Soči.

V dnešní volné Kim Ju-na upadla při kombinaci trojitého salchowu s dvojitým toeloopem a navíc pokazila i kombinaci axela s toeloopem a rittbergerem, v níž zařadila jen po jedné otáčce v každém skoku.

Mezi muži skončil v Dortmundu na druhém místě Michal Březina. Nejlepší český krasobruslař současnosti v součtu krátkého programu a volné jízdy získal 213,09 bodu a zaostal o více než 25 bodů za suverénním Rusem Konstantinem Meňšovem. Devětadvacetiletý krasobruslař, který se z velkých světových akcí zúčastnil jen mistrovství Evropy v roce 2011, si výkonem 238,63 bodu vylepšil bezmála o 15 bodů osobní rekord.

Soutěž sportovních dvojic vyhráli domácí Aljona Savchenková a Robin Szolkowy, kteří ziskem 207,52 bodu zaostali o jedinou setinu za letošním maximem. To na Grand Prix v Moskvě vytvořili jejich ruští rivalové Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov.

Němečtí čtyřnásobní mistři světa chyběli na víkendovém finále Grand Prix, protože se v této sezoně zúčastnili jen jednoho závodu tohoto seriálu. I když Kanadskou brusli vyhráli, na postup do finálové šestice to nestačilo.

Reklama