Hlavní obsah

Česko - Dánsko 12:4Čeští curleři přivezou z evropského šampionátu poprvé medaili, získali bronz

Karlstad
Aktualizováno

Čeští hráči curlingu vybojovali poprvé medaili na mistrovství Evropy. Výběr vedený skipem Jiřím Snítilem porazil ve švédském Karlstadu v boji o třetí místo Dánsko 12:4 a získal bronz.

Foto: Janerik Henriksson, ČTK/AP

Skip českého curlingového výběru Jiří Snítil v duelu o třetí místo na ME proti Dánsku

Článek

"Bronz má pro nás cenu zlata," radoval se Snítil v rozhovoru pro ČTK. "Jsou za tím roky dřiny, získané zkušenosti, zlepšená komunikace a technické věci," doplnil.

V boji o bronz v Karlstadu Češi hned na začátku prohrávali s Dánskem 0:1, ale rychle vývoj otočili. Po třetím endu vedli 3:1. Ještě jednou nechali soupeře snížit, ale pak je jasně přehráli - získali třikrát po třech bodech a zápas ukončili předčasně už po osmém endu. "Bylo to vyrovnanější, než ukazuje skóre," řekl Snítil.

Prohráli jen se Švédy a Nory

Reprezentanti zvládli výtečně už základní část elitní skupiny A, v které se hraje systémem každý s každým. Prohráli pouze se Švédy a Nory, sedmkrát zvítězili a skončili druzí. V play off pak nestačili ve čtvrtek na suverénní Švédy a v pátečním semifinále o postup do boje o zlato ani na Norsko, nad kterým vedli 2:1, ale prohráli 4:6. "Po těch dvou prohrách byl boj o bronz hlavně o vůli," řekl Snítil.

O bronzové medaile českých curlerů se vedle skipa Snítila zasloužili v tradičním složení týmu jeho bratr Martin, Jindřich Kitzberger, Marek Vydra a Jakub Bareš. Ani jeden z reprezentantů není profesionálem, čtyři pracují a Bareš studuje. Mezi sebe si od svazu jako odměnu rozdělí 80 až 100 tisíc korun.

Češi hrají elitní skupinu A na mistrovství Evropy od roku 2006, ale většinou se pohybovali v dolní části tabulky. Dosud jejich nejlepším umístěním bylo čtvrté místo z loňského turnaje v Moskvě, kde první útok na cenný kov ještě nevyšel.

Kvalifikovali se na světový šampionát

Z Karlstadu se curleři kvalifikovali na mistrovství světa v kanadské Victorii. Na přelomu března a dubna budou bojovat o body do olympijského žebříčku a přímý postup na hry v Soči 2014. Pokud by neuspěli, o premiérovou účast v turnaji pod pěti kruhy budou moci usilovat v dodatečné kvalifikaci na konci příštího roku.

"Medaile nám dává šance se dobře umístit na mistrovství světa," doufal Karel Kubeška, předseda curlingového svazu. "Určitě si z toho hodně vezmeme, dodá nám to sebevědomí, ale bude to nový turnaj a musíme začít od nuly," řekl Snítil.

ME v curlingu v Karlstadu (Švédsko) - play off, muži:
Semifinále: Norsko - Česko 6:4.
o 3. místo: Dánsko - Česko 4:12.
Ženy:
Skotsko - Švédsko 9:3, Rusko - Dánsko 7:6.

Reklama