Hlavní obsah

Čeští biatlonisté v Pokljuce září! Moravec i Soukalová doběhli ve stíhačce druzí

Pokljuka
Aktualizováno

Český biatlonista Ondřej Moravec obsadil druhé místo ve stíhacím závodu Světového poháru v Pokljuce. Ve Slovinsku tak na trati 12,5 km zaznamenal životní výsledek a poprvé v kariéře dosáhl na stupně vítězů. Moravec navázal na senzační vítězství reprezentační kolegyně Gabriely Soukalové z pátečního sprintu. Ta v sobotní stíhačce skončila druhá a Veronika Vítková pátá!

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Ondřej Moravec pálí během "stříbrného" závodu v Pokljuce.

Článek
Fotogalerie

Moravec doběhl 3,8 sekundy za dvojnásobným olympijským vítězem Emilem Hegle Svendsenem z Norska, jenž vyhrál poprvé v sezoně. Třetí skončil úřadující vítěz SP a aktuální lídr pořadí Martin Fourcade z Francie, jehož biatlonista z Letohradu v závěru setřásl.

„Mám radost, jak to dopadlo. Dokázal jsem si rozložit tempo, a přestože to na mokré trati hodně bolelo, vždy jsem měl ještě nějaké síly nazbyt,"

Moravec měl ve stíhačce dobrou výchozí pozici ze čtvrtečního sprintu, v němž obsadil osmé místo, což byl jeho druhý nejlepší výsledek v kariéře. Díky bezchybné střelbě na obou položkách vleže i první stojce se český reprezentant postupně propracovával vpřed a před závěrečnou střelbou byl už čtvrtý.

„Nastupoval jsem do závodu opravdu z hodně dobré pozice. A nebyl jsem z toho nervózní, naopak to pro byl dnes hodně klidný závod. Nervozita přišla až při poslední střelbě," uvedl Moravec, který při druhé stojce poprvé v závodě minul. „To člověk vidí, jak soupeři chybují, cítí šanci, ale ztrácí koncentraci. Jednou jsem minul, ale ukázalo se, že tlak závěrečné položky působil i na ostatní," dodal.

Při druhé stojce sice Moravec poprvé v závodě minul, protože však chybovali i ostatní, posunul se navzdory jednomu trestnému kolu na medailovou pozici. Pro vítězství si jel osamocený Svendsen, jenž se zbavil Fourcadea, který musel dokonce na dva stopadesátimetrové okruhy.

Drama na závěr

Z trestného kola vyjížděli Moravec s francouzskou hvězdou společně. Několik set metrů před cílem nicméně český biatlonista zaútočil a vítězným soubojem se čtyřnásobným mistrem světa ještě vyšperkoval svůj životní závod.

„Co provedl v závěrečném kole Fourcadovi, byla paráda. Ondra vycítil, že Martin se ohlíží, protože zezadu se blížil Garaničev. Od nás měl instrukce, aby se nešetřil. Když si to vše vyhodnotil, tak nastoupil a pro mě až překvapivě jednoduše Francouzovi ujel," radoval se trenér Ondřej Rybář.

„Krásný výkon a odměna pro celý náš tým. Jsem moc rád, že to Ondrovi konečně vyšlo. Když jsem viděl, jak přesně a rychle odstřílel první stojku, byl jsem už přesvědčený, že závod zvládne dobře. Je to paráda," pokračoval.

Ve stíhačce si polepšil i Michal Šlesingr, který se navzdory dvěma chybám vleže posunul z 18. místa po sprintu na jedenácté. Body těsně unikly Zdeňku Vítkovi, který se díky dlouho bezchybné střelbě propracovával s číslem 50 až do třetí desítky, tři trestná kola po čtvrté položce ho však odsunula na 41., první nebodovanou pozici.

Moravce okopírovala i Soukalová

Gabriela Soukalová se po triumfu ve sprintu dostala na stupně vítězů i ve stíhacím závodu. Česká reprezentantka v deštivém počasí v Pokljuce přišla o vedení až 600 metrů před cílem a dojela druhá za skvěle běžící Němkou Miriam Gössnerovou. Dařilo se také Veronice Vítkové, která se posunula z osmého na páté místo.

Soukalová se díky dalšímu úspěchu posunula už na druhé místo Světového poháru za Norku Toru Bergerovou, Vítková je devatenáctá. Obě Češky tak budou startovat v nedělním závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru od 15:00.

"Teď se těším na odpočinek a věřím, že ještě někde posháním pár sil. Únava už je velká, ale myslím, že už ji pociťuje ve startovním poli skoro každý. Masák pro mě bude zajímavou zkušeností, na to se těším. Zmáčknu se, protože vím, že mě pak čeká doma několik dnů odpočinku," řekla Soukalová.

Opět se mohla spolehnout na skvělou střelbu, sice pomalejší, ale přesnou, díky které vyjížděla po každé zastávce na střelnici první. "Největším překvapením je pro mě určitě střelba. Dát nulu, to je skvělý. Ale pod běh už se podepsala únava. Mám toho už opravdu dost a k tomu navíc ta nadmořská výška," řekla Soukalová. Gössnerová musela pětkrát na trestné kolo, ale skvělým během se pořád držela v dosahu.

Ještě 1300 metrů před cílem vedla

Na poslední stojku přijely Soukalová a Gössnerová společně a zatímco Češka neminula, Němka jednou chybovala. Ještě 1300 metrů před cílem vedla Soukalová o devět vteřin, ovšem o 700 metrů později už ji Gössnerová předjela.

Třiadvacetiletá Soukalová se za soupeřku zavěsila, udržela se jí a sjížděla do finiše v závěsu. Už ale německou biatlonistku nepředstihla a prohrála o sedm desetin sekundy. "V posledním kole jsem ještě někde našla pár sil a podařilo se mi Miriam udržet, ale pak jsem ve sjezdu chybovala a trošku mi cukla. Na krátké cílové rovince jsem s tím už pak nic nestihla udělat. Taky proto, že nohy jsem měla úplně gumový," řekla Soukalová.

I Vítková skvěle střílela, stejně jako Soukalová trefila všech dvacet terčů. Díky tomu si v pořadí stíhacího závodu polepšila o tři místa. "Střelba byla základ. Musela být, protože na trati jsem se opravdu trápila. Ale teď se raduju z toho, že jsem poprvé na velkých závodech zastřílela bezchybně," řekla poté, co vyrovnala svůj nejlepší výsledek kariéry. Pátá dojela i na MS 2009 ve vytrvalostním závodě.

"Jsem moc ráda, že jsem se dostala do masáku. A teď, kdy mě bolí celý člověk, si barvitě uvědomuji, co to bude za dřinu. Ale je to poslední závod před Vánoci a stojí za to se poprat o co nejlepší výsledek. Opět bude rozhodovat střelba a na tu se zaměřím," plánovala čtyřiadvacetiletá rodačka z Jilemnice Vítková, kterou si v sobotu velmi oblíbili dopingoví komisaři. Na kontrolu byla vylosována před závodem i po něm.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):
Muži - stíhací závod 12,5 km: 1. Svendsen (Nor.) 32:49,2 (1 tr. okruh), 2. Moravec (ČR) -3,8 (1), 3. M. Fourcade (Fr.) -17,4 (2), 4. Garaničev (Rus.) -27,0 (2), 5. Lindström (Švéd.) -33,9 (2), 6. Usťugov (Rus.) -42,3 (3), 7. Burke (USA) -45,1 (3), 8. Béatrix (Fr.) -49,8 (3), 9. Schempp (Něm.) -53,3 (0), 10. Rastorgujevs (Lot.) -59,3 (1), ...11. Šlesingr -1:17,6 (2), 41. Vítek (oba ČR) -3:44,0 (3).
Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 349 b., 2. Svendsen 269, 3. Usťugov 250, 4. Birnbacher (Něm.) 233, 5. Fak (Slovin.) 196, 6. Lindström 188, ...15. Moravec 158, 27. Šlesingr 99, 42. Vítek 50.
Ženy - stíhací závod 10 km: 1. Gössnerová (Něm.) 31:47,8 (5), 2. Soukalová (ČR) -0,7 (0), 3. Dorinová-Habertová (Fr.) -26,5 (1), 4. Pidhrušná (Ukr.) -51,8 (0), 5. Vítková (ČR) -57,6 (0), 6. Skardinová (Běl.) -1:10,7 (1), 7, Henkelová (Něm.) -1:17,8 (4), 8. Vita Semerenková (Ukr.) -1:18,3 (3), 9. Bergerová (Nor.) -1:18,9 (2), 10, Viluchinová (Rus.) -1:51,8 (2).
Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. Bergerová 328 b., 2. Soukalová 257, 3. Domračevová (Běl.) 244, 4. Henkelová 242, 5. Gössnerová 232, 6. Viluchinová 221, ...19. Vítková 152, 68. Zvařičová (ČR) 7.

Reklama

Související témata: