Hlavní obsah

Je to fantazie! Rozhodla poslední zatáčka, libovala si vítězná Erbanová

Charpin/Praha

Dvacetiletá česká rychlobruslařka Karolína Erbanová vyhrála v čínském Charpinu závod Světového poháru na jeden kilometr. „Je to fantazie! Úžasný pocit, vyhrát svůj první závod Světového poháru,“ říkala spokojeně v telefonátu pro Sport.cz a Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová

Článek

Jak z vašeho pohledu vypadal vítězný závod?

V poslední rozjížďce jsem měla nizozemskou závodnici Laurine van Riessen. V tom závodě mi vyšlo absolutně všechno. Od startu až do cíle. Rozhodující bylo druhé kolo, když jsem šla z velké zatáčky do vnitřní dráhy a chytla jsem se soupeřky. Jelo se mi skvěle, jízda mi vyšla i technicky. Náramně jsem si to užila. Vždyť tohle vítězství bude na vždycky první.

Podle dosažených časů hodně závodnic ztrácelo ve druhém kole. Vy jste neměla žádný krizový moment?

Je tu hodně těžký led, na což soupeřky doplatily. Pohlídala jsem si to a opravdu žádný krizový moment neprožila.

Byla jste nervózní, že jedete v poslední rozjížďce?

Stalo se mi poprvé, že mne nasadili do poslední jízdy jako jednu z favoritek. Některé soupeřky tu nebyly, ale na to se historie neptá. Nervozita ze mne spadla rychle, soustředila jsem se na jízdu.

Věděla jste, jak si průběžně vedete?

Před posledním kolem jsem mrknula na tabuli. Byla přímo přede mnou, ale nestihla jsem si ani zapamatovat, jaký mám mezičas. Navíc se to nemá, koukat na tabuli.

Trenér Petr Novák mladší vás v průběhu závodu koučoval?

Na kilometru to moc nejde, ten je o technice a rychlosti, jedete, co to dá. Na taktizování není čas. Petr mě koučoval při rozjezdu, tam to je důležité, pak ohromně fandil a pomohl mi.

Na poloviční trati jste dojela desátá...

Právě, tam jsem si vybrala smůlu, když jsem na první stovce škobrtla. Mělo to být lepší, ale třeba mi to pomohlo na kilometru.

Věříte, že byste mohla v neděli vítězství zopakovat?

Konkurence je tu velká, rozdíly nebyly nijak výrazné. Na krátkých tratích to je hodně o tom, jak se vám všechno sejde v daný moment. Slibovat nic nebudu, ale je to poslední závod v tomto roce a dám do něj úplně všechno. Uvidíme, na co to bude stačit.

Už vám gratulovali Petr Novák starší a Martina Sáblíková?

Samozřejmě.

Jak se těšíte na Vánoce?

Hrozně moc. Vždyť od listopadu jsem mimo domov a tohle asijské turné dvou závodů v Japonsku a Číně je hodně náročné. Už se těším na odpočinek a hlavně domů, kde bych měla být v pondělí večer.

Stihla jste koupit vánoční dárky?

Něco mám, zbývá to už jen doladit.

Reklama

Související témata: