Hlavní obsah

Snad už jsem to zlomil a bude to dobré, přeje si krasobruslař Verner

Až po pátém závodu v sezoně si krasobruslař Tomáš Verner mohl říct, že je se svým výkonem spokojený. Mistr Evropy z roku 2008 se až do mistrovství ČR trápil a ani jednou nedokázal překonat hranici 200 bodů. O víkendu ale v polském Těšíně zajel kvalitní krátký i volný program a jen o tři body zaostal za svým téměř pět let starým osobním maximem. Domácím šampiónem se stal podeváté v kariéře.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tomáš Verner získal v sobotu titul v krátkém programu na mezinárodním mistrovství ČR v krasobruslení v polském Cieszyně.

Článek

"Hned ze začátku sezóny jsem se snažit vytvořit dobrou platformu pro to, abych sezónu začal a jen stoupal nahoru. Už od prvního závodu jsem mířil hodně vysoko, ale nedařilo se mi. Šlo o to, být trošku pokornější a dělat to, co jsem byl schopen a nemířit výše," uvedl Verner.

Hlavní problém měl se čtverným skokem, který se mu v závodech nedařil. "Už v létě mě zlobil. Když se ale blížily závody a cítil jsem adrenalin, vyšší motivaci, tak to šlo. Takhle se to ale dělat nedá, když prvek není natrénovaný týdny dopředu, tak není úplně rozumné ho tam na poslední chvíli zařadit. Já to přesto zkusil a nevyšlo to ani v jednom závodu," přiznal osmadvacetiletý krasobruslař.

Udělal krok zpět

Po nezdarech v Grand Prix se proto rozhodl udělat krok zpět. "Řekl jsem si, že budu dělat to, co mám natrénováno a nebudu se snažit o nic více. A teď na mistrovství republiky to vyšlo, což je pro mě skvělá zpráva, ještě to není ztraceno. Do mistrovství Evropy přidám obrátku v tréninku a pak tam prodám to, co budu mít natrénované. Doufám, že tohle byl ten zlom," přál si Verner. V Těšíně čtverného toeloopa zařadil do volné jízdy a zvládl jej bez pádu i problémů.

Radost mu udělal i verdikt rozhodčích, kteří jeho jízdu ocenili 229,55 body. "Je super, že je to přes 200 a takhle vysoko. Nebyla to perfektní jízda, byla dobrá. Do tréninku si beru zpět dobrý pocit, což už jsem potřeboval. Odjet čtyři závody a čtyřikrát být zklamaný z vlastního výkonu na sebevědomí nedodá," uvedl Verner, který nyní věří, že v dalších závodech bude tento bodový zisk jeho základ.

Cílem úspěch na Evropě

Cílem rodáka z Písku je uspět na lednovém evropském šampionátu v Záhřebu, kde v roce 2008 dosáhl svého životního úspěchu. Ještě předtím jej v tomto týdnu čekají exhibiční vystoupení v Litvě, příští týden se přesune do Toronta, kde se pod vedení trenéra Roberta Emersona připravuje. "Abych měl dva klidné týdny tréninku před mistrovstvím Evropy. Jedenadvacátého ledna se vracíme do Záhřebu, kde to dobře znám a kam se těším. Bude to jiný závod než před pěti lety, ale i tak se těším," řekl.

Ještě dnes jej čeká méně příjemná věc, operace zubů. "Před lety mi při Evropě prasknul zub a museli mi dělat rekonstrukci. Ale zlobilo to, tak ho loni museli vyndat celý. Teď mi ho budou vracet zpět. Doufám, že mě to nerozhodí z balance," dodal Verner, který po zákroku vynechá pár dní tréninků. Do středy by ale měl být fit.

Reklama

Související témata: