Hlavní obsah

Novák září, se třemi závodníky získal pět akademických medailí

Zakopané/Praha

Pět medailí veze česká trojice z rychlobruslařského akademického mistrovství světa v Zakopaném. Martina Sáblíková získala ve čtvrtek třetí zlatou suverénním vítězstvím na pět kilometrů. Další dva nejcennější kovy má z trojky a patnáctistovky. Zdeněk Hasselberger si odvezl bronz z pětikilometrové trati a Pavel Kulma vybojoval ve čtvrtek medaili stejné hodnoty na deset kilometrů. „Vlastně nemáme placku jen z mužské patnáctistovky,“ spočítal trenér Petr Novák.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák.

Článek

„Kluci konečně zúročili, co v nich je a oba jeli dobře,“ liboval si Novák, že na medailových stupních už nestávají jen Martina Sáblíková s Karolínou Erbanovou. „Věřil jsem, že to dokáží. Je to fajn pocit, přijet na šampionát se třemi závodníky a vracet se s pěti medailemi. Navíc nikdo z nich neodjíždí s prázdnou,“ dodal spokojeně.

Sáblíková vytvořila rekord dráhy

Martina Sáblíková vládne již několik let pětikilometrové trati v nejtvrdší světové konkurenci. Na akademickém šampionátu nikdo nepochyboval, že si dojede pro zlato. „Zas tak jednoduché to nebylo. Jednak konkurence se v Zakopaném sešla hodně kvalitní, ale především podmínky byly na otevřené dráze přímo hrůzné. Sice nepadal sníh, ale led byl hrozně měkký a tím pádem pomalejší. O to větší dřinu pak musí závodník vynaložit,“ popsal čtvrteční situaci v tatranském středisku Novák.

Novák: Martina na té břečce vytvořila nový rekord dráhy

„Martina zvládla závod skvěle a soupeřky porazila s obrovským náskokem několika desítek sekund. Její čas 9:09,90 minuty je velice dobrý, i když sama s ním moc spokojená nebyla. Vytvořila na té břečce nový rekord dráhy. Ten starý měl hodnotu 9:51 minuty. Všichni jsou tady z Martiny u vytržení a nechtějí věřit, že doma nemáme žádný umělý ovál a mezi svátky se můžeme tak akorát klouzat po zadku,“ pravil Novák a smál se do telefonu.

Česká minivýprava hned po závodech odcestovala domů. „Vánoce strávíme doma, ale vůbec nevím, jak budeme trénovat. Druhý lednový víkend se jede v Heerenveenu evropský šampionát ve víceboji a my vyrazíme už 2. ledna,“ nastínil kouč program Novis Teamu do konce roku 2012.

Reklama