Hlavní obsah

Olympijští vítězové neuspěli. Nejlepším sportovcem Evropy je šampión F1 Vettel

Varšava

Trojnásobný mistr světa formule 1 Němec Sebastian Vettel byl poprvé vyhlášen nejlepším sportovcem Evropy. Za ním skončili v hlasování 25 tiskových agentur úspěšní britští olympionici. Druhé místo obsadil cyklista Bradley Wiggins, vítěz Tour de France a olympijský šampion v časovce. Třetí skončil vytrvalec Mohamed Farah, který na hrách v Londýně ovládl běhy na 5000 a 10.000 metrů.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Německý pilot Sebastian Vettel se raduje z titulu mistra světa.

Článek

Ve výsledcích 55. ročníku ankety pořádané polskou agenturou PAP se objevilo i jméno oštěpařky Barbory Špotákové. Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka a vítězka české ankety Sportovec roku obdržela jeden bod a obsadila dělené 65. místo.

Vettel ovládl šampionát formule 1 potřetí za sebou, předchozí dva tituly mu však v evropské anketě stačily jen na druhé místo. Tentokrát už pětadvacetiletý Němec dosáhl až na vrchol, když Wigginse porazil o sedm bodů a Faraha o jedenáct.

Jezdec stáje Red Bull napodobil triumfy svých předchůdců na trůnu F1 Brita Nigela Mansella (1992), Fina Miky Häkkinena (1998) a krajana Michaela Schumachera, jenž anketu vyhrál v letech 2001 až 2003.

Vettelovo prvenství přerušilo vítěznou sérii tenistů. V uplynulých osmi letech vyhráli anketu jen Švýcar Roger Federer (pětkrát), Španěl Rafael Nadal (dvakrát) a Srb Novak Djokovič. Loňský vítěz Djokovič obsadil letos čtvrtou příčku.

Zatímco před rokem se v první desítce umístily tři ženy včetně šesté tenistky Petry Kvitové, tentokrát je v top ten pouze jedna. Osmé místo obsadila nizozemská plavkyně Ranomi Kromowidjojová, která získala na OH v Londýně dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Světová tenisová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska je třináctá.

V anketě, kterou v roce 1983 vyhrála běžkyně Jarmila Kratochvílová, se letos objevilo 73 sportovců z 28 zemí reprezentujících 31 disciplín.

Anketa nejlepší sportovec Evropy (pořádaná agenturou PAP)
1. Vettel (Něm./formule 1)137 b.
2. Wiggins (Brit./cyklistika)130
3. Farah (Brit./atletika)126
4. Djokovič (Srb./tenis)108
5. Iniesta (Šp./fotbal)103
6. Murray (Brit./tenis)67
7. Ronaldo (Portug./fotbal)66
8. Kromowidjojová (Niz./plavání)55
9. Federer (Švýc./tenis)50
10. Loeb (Fr./rallye)47
...
65. mj. Špotáková (ČR/atletika)1
Zvolili byste Sebastiana Vettela nejlepším sportovcem Evropy?
ano
8,6 %
ne
91,4 %
Celkem hlasovalo 6548 čtenářů.

Reklama