Hlavní obsah

Za olympijské zlato z Atén rovný milión

Jeden milion korun obdrží od Českého olympijského výboru (ČOV) český sportovec, který v individuální soutěži vybojuje na letních olympijských hrách v roce 2004 v Aténách zlatou medaili. Za stříbro vyplatí ČOV půl milionu a za bronz tři sta tisíc korun.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Odměny vycházejí z předchozího ocenění na loňských zimních olympijských hrách v Salt Lake City, čímž chceme zajistit určitou kontinuitu a srovnatelnost ohodnocení mezi zimními a letními olympijskými hrami," vyložil záměr ČOV jeho místopředseda František Dvořák. Loni obdržel milion korun za svoje vítězství na ZOH v Salt Lake City v soutěži lyžařské akrobacie skokan Aleš Valenta.

Odměny pro družstva

Zajímavé finanční odměny jsou připraveny rovněž pro vícečlenná družstva, tedy třeba pro štafety v atletice a v plavání, členy družstva ve stíhacím závodě cyklistů, ale i v tenisové čtyřhře, a pro kolektivy ve sportovních hrách. Například plážové volejbalistky nebo veslařský dvojskif si mohou přijít na milion dvě stě tisíc korun, veslařská čtyřka či plavecká štafeta až na milion a půl.

Nejvýše v hierarchii stojí olympijský titul fotbalistů. Za ten by Český olympijský výbor rozdělil mezi hráče devět milionů a dvě stě tisíc korun, dalších osm set tisíc je připraveno pro realizační tým. Dohromady sedm milionů by fotbalový tým dostal za prohru ve finále, ziskem bronzových medailí by si polepšil o pět milionů.

"Peněžní bonus je výrazem uznání za dosažení čehosi výjimečného, je rovněž výrazem kompenzace vynaložených nákladů při přípravě a má i svoji určitou motivační funkci," připomněl Dvořák.

Zásady olympijské nominace

Nejen splnění tradičních nominačních kritérií stanovených Mezinárodním olympijským výborem (MOV), ale nově také další podmínky si stanovil Český olympijský výbor (ČOV) při sestavování zásad nominace na olympijské hry v příštím roce v Aténách. Čeští sportovci musejí při podpisu reprezentační smlouvy přijmout "Závazek ve věci dopingu ve sportu", rovněž si založit internetovou zdravotní knížku a zaregistrovat se do projektu boje proti dopingu Světové antidopingové agentury (WADA).

V "Závazku sportovce ve věci dopingu ve sportu" musí každý z českých účastníků olympiády souhlasit s tím, že se dobrovolně a ochotně podřídí jakémukoliv programu dopingové kontroly řízenému mezinárodními federacemi, antidopingovým výborem České republiky či agenturou WADA. Musí podávat aktuální informace o místě svého pobytu a kontaktu, aby umožnil namátkovou kontrolu. Rovněž se sportovci musejí v případě sporů v souvislosti s organizací antidopingových programů a výsledků dopingových kontrol podřídit rozhodnutím příslušných orgánů.

U atletů a plavců rozhodují limity

V individuálních sportech se lze kvalifikovat na LOH buď na národních mistrovských soutěžích nebo při vypsaných kvalifikacích mezinárodních sportovních svazů. Třeba střelci získávají pouze takzvaná účastnická místa pro Českou republiku, zatímco u většiny dalších sportů je nominace jmenovitá. Například v tenisu rozhoduje pořadí v aktuálním světovém žebříčku a nakonec u atletiky a plavání jsou rozhodující splněné výkonnostní účastnické limity. U sportovních her jsou cestou do Atén turnaje - například ME či MS.

Atleti mohou plnit dvojí limity od 1. ledna letošního roku. Reprezentant, jenž překoná letos lepší z kritérií, musí v olympijském roce nominaci potvrdit překonáním horšího limitu B. Plavci budou stanovené limity plnit od ledna příštího roku. Do Atén pojedou maximálně tři atleti a dva plavci v každé disciplíně.

Účastnická kvóta je vyšší

Jednotlivé sportovní svazy musejí předat ČOV návrh své nominace reprezentantů a doprovodu do 7. července příštího roku. Výkonný výbor ČOV projedná návrhy o šest dní později a 14. července schválí závěrečnou jmenovitou nominaci. Termín předání nominace organizátorům her v Aténách je 21. července roku 2004. V době od 7. do 21. července může výkonný výbor ČOV dodatečně přijmout do nominace sportovce, který předvede výjimečný výkon.

Účastnická kvóta MOV se oproti hrám v Sydney zvýšila o 35 sportovců na číslo 10.504. To také proto, že jsou nově do programu zařazeny skoky na trampolíně a kategorie žen v moderním pětiboji, vodním pólu, vzpírání a zápasu. Ke zvýšení počtu možných účastníků došlo v osmi sportovních odvětvích, naopak ke snížení v šesti z třiceti sportů. Nejvíce může jet do Atén, stejně jako v Sydney, atletů (2000), nejméně pak moderních pětibojařů - 64.

Reklama

Související témata: