Hlavní obsah

Rychlobruslařka Pechsteinová chce vysoudit miliónové odškodné

Berlín

Pětinásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Claudia Pechsteinová požaduje u soudu po Mezinárodní bruslařské unii ISU miliónové odškodné za svou dopingovou kauzu. Čtyřicetiletá Němka si v letech 2009 až 2011 odpykala dvouletý zákaz startů, který dostala kvůli podezřelým výsledkům krevních testů.

Foto: Karel Felt, Právo

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová.

Článek

Pechsteinová tvrdila, že abnormální hodnoty způsobilo její dědičné onemocnění krve, ale s tímto argumentem neuspěla. Přišla mimo jiné o start na olympijských hrách ve Vancouveru, kde její současná velká soupeřka Martina Sáblíková získala dvě zlaté medaile a bronz. Podle svého manažera Ralfa Grengela chystá Pechsteinová žalobu i na Německý rychlobruslařský svaz, který disciplinární trest závodnici z rozhodnutí ISU udělil.

Nejúspěšnější německou sportovkyni v historii zimních olympijských her bude zastupovat právník Thomas Summerer, který v minulosti vysoudil odškodné ve výši 1,5 miliónu marek od Mezinárodní atletické federace pro sprinterku Katrin Krabbeovou, rovněž potrestanou za doping.

"Jsem si jistý, že vyhlídky na úspěch jsou podobné. Jde opět o velkou chybu mezinárodní federace a poškození základních práv," řekl Summerer listu Berliner Morgenpost.

Pechsteinová se netají tím, že ji dopingová kauza a vynucená závodní přestávka dostaly do finančních problémů. "Už 19 měsíců nedostávám žádný plat od policie a musím si sama platit i zdravotní pojištění," uvedla rychlobruslařka.

Reklama