Hlavní obsah

Brňanky zbrojí na Šoproň

Martin Kézr, Čestmír Folk

Hala Rosnička v Žabovřeskách bude ve čtvrtek od 17 hodin praskat ve švech. O rozhodující zápas play-off Euroligy mezi domácími basketbalistkami Gambrinus JME Brno a maďarským celkem Gysev Šoproň je nebývalý zájem, po všech 1250 vstupenkách se jen zaprášilo. "Podpora publika bude velkou vzpruhou," libuje si manažer klubu Jiří Hamza.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Domácí basketbalistky požene za postupem vyprodaná hala.

Článek

Oba celky uspěly na domácí půdě, a tak dochází k třetímu utkání, v němž má výhodu vlastního hřiště v základní části lépe umístěný český mistr. "Maďarští fanoušci se tentokrát do hlediště nedostanou, protože házeli na hřiště láhve a neurvale se chovali k ostatním divákům. Nemůžeme si dovolit, aby se naši příznivci báli na zápas přijít," vysvětlil Hamza.

Diplomatická válka

Boj o postup provází značné napětí mezi kluby. Šoproň totiž při vítězství v odvetě o jediný bod zfalšovala zápis, aby zakryla, že rozhodující koš dala Lichnerová, která však už pro pět faulů nesměla hrát. Vzhledem k napjaté atmosféře dorazí i ředitel Mezinárodní basketbalové federace Bulhar Iliev, který má oznámit, jak FIBA naloží s brněnskou stížností na počínaní maďarské strany. "Snažíme se, aby holky příliš nevnímaly diplomatickou válku mezi oběma kluby. Protesty nechváme stranou a chceme rozhodnout na palubovce," tvrdil trenér Jan Bobrovský.

Starosti domácímu kouči však dělá zdravotní stav některých hráček. Na pondělním večerním tréninku utrpěla výron v kotníku Uhrová a nevypadá to, že by mohla zasánout do zápasu. Chřipka se pokouší o dvě klíčové hráčky Hamzovou a Žirkovou. "Obával jsem se, že nás vlna nemocí nemine. Hůř je na tom Žirková, která leží v posteli a netrénuje. Pevně ale věřím, že se dá do utkání dohromady. Katastrofický scénář, že by nemohla nastoupit ani jedna, si raději vůbec nepřipouštím," prohlásil Bobrovský.

Klíč leží pod košem

Klíčem k úspěchu by podle něj měla být převaha pod košem. "Naše vysoké hráčky jsou lepší než pivotky Šoproně, navíc chystáme v útoku některé nové prvky a celou dobu musíme hrát dostatečně agresivně v obraně," uvažoval trenér, který věří, že při zopakování výkonu z prvního zápasu, který Brno vyhrálo 83:63, je postup v silách jeho družstva.

"Kdybychom vypadli, určitě bychom byli hodně nešťastní. Už vzhledem k okolnostem, které sérii provázejí, a k dobře rozehranému střetnutí v Maďarsku, kde nám výhra proklouzla mezi prsty. Určitě však klub nepotká žádný kolaps, kdybychom se do Final four nedostali," nechal se slyšet Bobrovský.

Reklama