Hlavní obsah

Sáblíkovou trápí před obhajobou zlata na evropském šampionátu v Heerenveenu záda

Heerenveen/Praha

Před víkendovým mistrovstvím Evropy v rychlobruslařském víceboji má obhájkyně titulu Martina Sáblíková problém. Trápí ji bolavá záda, což se projevuje především na delších tratích. Přitom právě tři a pět kilometrů by měly být v Heerenveenu její největší zbraní v cestě za pátým zlatem celkově a čtvrtým v řadě.

Foto: Sport Invest/Pavel Lebeda

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

„Minulý pátek ještě na soustředění v Collalbu jsem si záda zablokovala při běžném skokovém tréninku. Dokonce jsme kvůli tomu jeli do Kolína za mojí lékařkou Marií Bulíčkovou. Moc mi pomohla, ale záda pořád cítím, i když se den ze dne lepší. Pokud se situace nezhorší, v sobotu nastoupím a budu bojovat. Heerenveen je Mekkou rychlobruslení a já tu mám hodně fanoušků, i když domácí Nizozemky tu mají absolutní převahu. Nevzdám to,“ říkala odhodlaně do telefonu dva dny před startem.

Novákova Tour Evropou

„Pro trenéra je to těžká situace, ale já léta tvrdím, že sportovci na vrcholové úrovni jsou zdraví jen relativně a mají pouze dvě cesty. Buď trénovat méně a nemyslet na úspěchy, nebo dřít a vyrovnat se s tím, že cesta na stupně vítězů bolí a zranění k ní patří,“ zopakoval kouč Petr Novák svoji filozofii.

Konec minulého a začátek nového týdne pro něj byl specifickou Tour de Europe. „Když se Martině zablokovala záda, že se nemohla ohnout ani o třicet centimetrů a brusle jí museli sundávat kolegové z týmu, rozhodl jsem se v pátek dopoledne okamžitě odjet za naší lékařkou do Kolína. Zatelefonoval jsem jí a večer jsme se sešli v nemocnici. Ujel jsem z Collalba do Kolína asi 750 kilometrů. Paní doktorka Martině píchla injekce a hned jsme se vraceli zpátky. Naštěstí máme pohodlný multivan, takže Martina si mohla lehnout,“ popsal první dvě „etapy“ Novák.

Dalších jedenáct set kilometrů absolvovali v pondělí z Collalba do Heerenveenu. „Martina už jezdí na ledě, ale trénink v tomto ohledu nikdy neukáže to, co závod. Uvidíme, jak jí půjde start na sobotní pětistovce, který je velmi důležitý. Ještě ji pak čekají tři kilometry, kdy záda trpí úplně jinak. V neděli se pak jede patnáctistovka a pětka. Děláme, co se dá. Záda nesmí prochladnout, využíváme místní možnosti a pomoc fyzioterapeutů, permanentně jsem v kontaktu s doktorkou Bulíčkovou a odborníky v Česku. Obhajoba zlata je krásná věc, ale hlavní cíl je na olympiádě v Soči, kam chceme jet i na březnové mistrovství světa. Do zbytečného rizika tu nepůjdeme,“ zdůraznil kouč.

Erbanová myslí na sprint

Další Novákova svěřenkyně Karolína Erbanová je v pořádku. Na šampionátu se soustředí především na krátké tratě. „Na pětistovce mám šanci dostat se na stupně vítězů, protože tu vzhledem k limitům na tři kilometry nejsou specialistky. Od trojky toho moc nečekám, ale v neděli bych mohla zajet dobrý čas na patnáctistovce, Uvidím, jestli to bude stačit na postup na finálovou pětku, ale to není až tak podstatné,“ naznačila svoje ambice Erbanová.

V Heerenveenu čekají na svoji šanci především nizozemské závodnice v čele s největší soupeřkou Sáblíkové ve čtyřboji Ireen Wüstovou. „Domácí závodnice mě budou chtít určitě porazit. Chystají se i Rusky a Němky. O mých problémech asi moc nevědí, a i kdyby, já jim nedám zadarmo ani sekundu,“ pravila odhodlaně Sáblíková.

Reklama