Hlavní obsah

Přítel mi závidět nebude, tvrdí Střelkyně roku 2012 Sýkorová

Plzeň

Na olympiádě v Londýně zachraňovala pětadvacetiletá Adéla Sýkorová čest české sportovní střelby. Bronzová medaile ve sportovní malorážce 3x20 ran je navíc jejím největším úspěchem v kariéře. Vítězství ve 14. ročníku ankety Střelec roku pak bonbónkem za nejlepší sezónou.

Foto: Matt Emmons

Kateřina Emmons (vpravo) a Adéla Sýkorová.

Článek
Fotogalerie

„Kromě medaile z Londýna jsem vyhrála i finále Světového poháru v malorážce, což se ve světě hodně cení,“ dodala střelkyně, která tak vystoupila ze stínu pětinásobné vítězky ankety Kateřiny Emmons. Při tom obě si vybojovaly účast v Londýně v jediném závodě Světového poháru a navíc ve vzduchovce...

Vzduchovku neopustí

„Vzhledem ke splněnému limitu jsem střílela i malorážku, v níž se mi nakonec povedl životní výsledek,“ libovala si. „O tom, že bych střílela už jen malorážku a vzduchovku vynechala, ale vůbec neuvažuji. Přišla bych tak o šanci na další úspěch. Ve vzduchovce jsem také získala několik medailí, včetně zlata z mistrovství Evropy. Přejít z jedné pušky na druhou mi nedělá problém,“ odmítla opustit jednu disciplínu.

„Teď se víc věnuji vzduchovce, protože se blíží mistrovství Evropy, postupně dostane opět větší prostor malorážka, která je kvůli ke třem polohám náročnější. Nemohu říct, že bych měla jednu raději než druhou. Záleží na tom, jestli mi to jde zrovna lépe vleže, vkleče nebo vstoje,“ dodala.

Do střílení si nemluví

Adéla Sýkorová žije s Martinem Strnadem. Oba závodí za SKP Rapid Plzeň a bydlí na střelnici v Lobzích. „Už z toho důvodu, že vlastně střelba je všude kolem nás, nevyhneme se jí ani doma. Má to ale výhodu. Naše disciplíny jsou natolik odlišné, že si do nich nemůžeme mluvit, takže si spíš říkáme pocity, jaký byl den, co nás potkalo. Rozhodně ale není střelba hlavním tématem, o kterém mluvíme,“ vysvětlila.

Zatímco Sýkorovou dalo na první místo všech třicet hlasujících trenérů a členů výkonného výboru českého střeleckého svazu, boj o další dvě příčky byl vyrovnanější. Druhá skončila Kateřina Emmons, která kromě čtvrtého místa v Londýně ve vzduchovce vybojovala ve stejné disciplíně stříbro na mistrovství Evropy.

Třetí pak byl právě Sýkorové partner Martin Strnad, vítěz finále SP a jedenáctý z Londýna. „Martin mi určitě nebude závidět, on je přející. Navíc i jemu se loňská sezóna povedla,“ odmítla Sýkorová, že by v anketě poražený partner prohru neunesl.

Sportovní střelci vybojovali v minulé sezóně na OH, MS a ME sedmnáct medailí, z nichž čtyři byly zlaté. Hned tři nejcennější kovy vybojoval na mistrovství světa v běžícím terči Josef Nikl. Ten také při sobotním podvečerním vyhlášení nejlepších střelců v Plzni obdržel Cenu prezidenta svazu za mimořádný čin.

Anketa Střelec roku 2012:
1. Adéla Sýkorová (puška), Rapid Plzeň90 b.
2. Kateřina Emmons (puška), Rapid Plzeň46
3. Martin Strnad (rychlopalba), Rapid Plzeň23
Junior roku 2012:
1. Nikola Mazurová (puška), Dukla Plzeň63
2. Miroslav Pacák (broky), Dukla Hradec Králové35
3. Jindřich Dubový (pistole), Dukla Plzeň32
Talent roku 2012:
Miroslav Pacák (broky), Dukla Hradec Králové45

Reklama