Hlavní obsah

Jdu do toho! Nevzdám se, slibuje odhodlaná Sáblíková

Heerenveen/Praha

První den evropského šampionátu v rychlobruslařském víceboji obhájkyně titulu Martina Sáblíková doslova protrpěla. Bolavá záda ji trápila především na tříkilometrové trati. Přesto se vrátila do boje o medaile a před nedělním startem v rozhovoru pro Sport.cz pravila odhodlaně: „Jdu do toho! Nevzdám se!“

Foto: Peter de Jong, ČTK/AP

Souží ji bolavá záda a po úvodním dnu jí na ME ve vícebojích patří až sedmá pozice. Není divu, že se rychlobruslařka Martina Sáblíková netváří nejšťastněji. Vlevo trenér Petr Novák.

Článek

Po prvním dnu jste sedmá. Trápí vás záda. Neuvažujete, že přeci jenom odstoupíte, když obhajoba zlata je prakticky v nedohlednu?

Kdepak! Když už jsem vydržela první den a tu trojku, tak to nevzdám. To není můj styl. Jdu do toho. Uvidíme, jak dopadnu na patnáctistovce a s čím půjdu na pět kilometrů.

Bolavá záda vás brzdila už na úvodní pětistovce. V čem byl největší problém?

Na sprintu to nebyla ani tak bolest zad, jako spíš nepovedený start. Dva týdny jsem ho nemohla trénovat, i při něm se pochopitelně záda ozývají. U mne je výpadek na startu hodně znát, a tady se to projevilo naplno. Kdybych zajela čas o pět desetin sekundy rychlejší, byla bych někde jinde.

Na tříkilometrové trati jste se vrátila podle trenéra Petra Nováka do hry o medaile. Berete to tak?

Ztráta sedmi desetin bodu, tedy sedmi sekund je veliká. Nepřemýšlím o medaili, přemýšlím v rámci možností o co nejlepším výsledku.

Po třech kilometrech jste se nemohla narovnat...

To je pravda, musel mi pak pomoct trenér, ale čas 4:03 minuty je dobrý.

Kdy se bolest projevila?

Už po prvním kole, pak mě ještě bolely nohy. Těch sedm kol bylo utrpením, ale pořád jsem si říkala, že musím De Vriesovou udolat, což se povedlo.

Ze sedmé pozice jste už dlouho neútočila. Jak to snášíte?

To tedy už dlouho ne... Je to realita.

Patnáctistovka bude náročná, ale nebojíte se těch dvanácti kol na pětikilometrové trati?

Není to o strachu. Je to o pět kol víc, než na trojku. Opravdu teď nepřemýšlím o tom, co bude, jak dopadnu, jestli to vydržím. To se nedá odhadnout. Jsem připravená, že mě bude závod hodně bolet, ale když to nezkusíte, nemůžete říct, jaké to bude. Jsem rozhodnutá jet a udělat maximum pro dobrý výsledek.

Dá se vůbec něco udělat pro zlepšení vašich zad?

Masáže, uvolňovací cviky. Děláme maximum, Petr Novák neustále komunikuje s odborníky u nás doma.

Co říkáte atmosféře šampionátu?

Báječná! V Heerenveenu to ale není překvapení, to je Mekka rychlobruslení a domácí Ireen Wüstová útočí na titul. Výborně jedou i další nizozemské závodnice. Ode mne ale nedostanou nic zadarmo.

Reklama