Hlavní obsah

Kniha Zlaté medaile mapuje české i československé příběhy slávy

Praha

Kniha s názvem Zlaté medaile mapuje příběhy olympijských vítězů české i československé historie od počátku novodobých her v roce 1896 až po loňský Londýn. Oficiální publikace Českého olympijského výboru (ČOV) shrnuje chvíle štěstí a slávy sportovců, kteří dosud vybojovali celkem sedmdesát zlatých kovů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sportovci (zprava) Martin Doktor, Robert Změlík, František Kučera, Kateřina Neumannová, Dana Zátopková a Aleš Valenta se v úterý sešli v knihkupectví Academica na křtu knihy Zlaté medaile.

Článek

"Je dobře, že taková kniha vychází, protože národ by neměl zapomenout na vítěze a průkopníky sportu," řekla na dnešním křtu Dana Zátopková, královna oštěpu z Helsinek 1952. "Olympijské zlato ale neznamená, že jste legendou," doplnila.

První zlatou medaili získal v roce 1924 v Paříži sportovní gymnasta Bedřich Šupčík ve šplhu na laně, tu poslední v Londýně 2012 biker Jaroslav Kulhavý. Při letních hrách se česká a československá hymna hrála celkem třiašedesátkrát, v zimě sedmkrát.

Kniha Zlaté medaile obsahuje vedle poutavých textů i dobové fotografie. "Je to taková inventura hrdinů, kteří si zaslouží uznání. Podobná publikace tady chyběla a splácíme tím hrdinům, kteří po sobě zanechali výraznou stopu, určitý dluh," řekl za autorský tým Josef Dovalil, bývalý místopředseda ČOV.

Podpisy do knihy získali zájemci při křtu vedle Zátopkové i od desetibojaře Roberta Změlíka (Barcelona 1992), kanoisty Martina Doktora (2x Atlanta 1996), hokejisty Františka Kučery (Nagano 1998), akrobatického skokana na lyžích Aleše Valenty (Salt Lake City 2002) a běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové (Turín 2006).

"Neexistuje návod jak vybojovat zlato. Je třeba být pilný a pracovat na sobě, ale to platí pro každou činnost, pokud chce člověk něčeho dosáhnout. Důležitá je láska ke sportu. Já to nedělal pro medaile, ale protože mě to bavilo," řekl Valenta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články