Hlavní obsah

Sáblíková po bolestech zad už bruslí a možná přijede volit

Collalbo/Praha

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na soustředění v italském Collalbu už znovu bruslí. „Zatím ale nevydrží na ledě větší souvislou zátěž. Zkusili jsme deset kol a po sedmi už znovu cítila záda. Zvládne bez problémů v intervalech třeba sedm sérií po čtyřech kolech a v dobrých časech, bruslila i s klukama,“ říkal s mírným optimismem v hlase trenér Petr Novák.

Foto: Peter de Jong, ČTK/AP

Martina Sáblíková stále není úplně fit.

Článek

Královnu dlouhých tratí skolila bolest zad při ME ve víceboji, kde skončila čtvrtá. „Tři dny měla úplnou pauzu, pak jsme to zkusili, ale po deseti minutách musela z ledu dolů, záda ji znovu bolela, tak si oddechla další dva dny. Chodila na procházky, postupně přidala vyklusávání a jízdu na kole. Jediné, co zatím neriskujeme, je speciální skoková příprava, při níž došlo k zablokování zad, a větší počet kol v jednom zátahu," dodal kouč.

V Collalbu momentálně trénují kromě Sáblíkové i senioři a junioři, kteří tam pojedou v únoru světový šampionát. Karolína Erbanová závodí v zámoří. O víkendu jí čeká v Salt Lake City mistrovství světa ve sprintech na 500 a 1000 m. Vzhledem k nadmořské výšce jsou v ohrožení její čerstvé české rekordy z minulého víkendu v Calgary.

„Dali jsme si tu i takový relax. S klukama jsme vyrazili na sjezdovku, Martina samozřejmě jen koukala. Vyhýbáme se všem rizikům, protože samozřejmě trénink kombinuje s rehabilitací. Začátkem února by měla jet Světový pohár v Inzellu a v půlce února mistrovství světa ve víceboji v Hamaru, ale rozhodne její zdravotní stav, riskovat nebudeme. Hlavním cílem pro nás bude březnové mistrovství světa na jednotlivých tratích v Soči, což bude i možnost seznámit se prostředím příští olympiády," vypočítal Novák.

K urnám na otočku

S Novis Teamem chtějí koncem týdne vyrazit na otočku do Čech k volbám. „Pár voličů nás tu je. Vážně to zvažujeme. U Martiny rozhodne momentální stav zad. Samozřejmě, že volba prezidenta je důležitá událost, ale aby jela na otočku šestnáct set kilometrů a její stav se zhoršil, to riskovat nebudeme. Přesto ona spíš bude chtít jet," prozradil Novák.

Koho bude volit on, nebo Sáblíková, však prozradit nechtěl. „Demokracie u nás ještě není na takové výši, abychom to mohli říct bez rizika, že se nám to negativně vrátí. Podle toho, jak předvolební boj sledujeme z povzdálí, připadá nám to někdy až hysterické. Místo, aby měli lidi radost, že mohou poprvé volit prezidenta přímo a normálně diskutovali, vyhrožují si, jsou nevraživí. Raději si to necháme pro sebe, aby se zveřejnění názoru neobrátilo proti nám," dodal.

Reklama