Hlavní obsah

Sáblíkovou stále trápí bolavá záda. Zvažuje, že vynechá světový šampionát ve víceboji

Praha

Rychlobruslařka Martina Sáblíková dost možná nepojede na únorové mistrovství světa ve víceboji do Hamaru. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru už tři týdny bojuje s bolestí zad a stále není stoprocentně fit. "Hlavní je, abych byla v pořádku pro světový šampionát na jednotlivých tratích," vyhlíží Sáblíková březnové závody v Soči.

Foto: Peter de Jong, ČTK/AP

Českou rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou trápí bolavá záda

Článek

Už víte, z čeho bolesti zad pramenily?

Všechna vyšetření potvrdila, že se nejednalo o zranění. Před odjezdem na mistrovství Evropy se mi zablokovala páteř. A jak se záda neuvolnila hned, tak mi zatuhly svaly. Ty se musejí dát postupně do pořádku. V Inzellu chodím dvakrát denně ke specialistovi a můj stav se lepší.

Poznamenaly zdravotní problémy hodně váš tréninkový plán?

Nemůžu říct, že jsem netrénovala. Běhala jsem, jezdila na kole. Přípravu jsem z hlediska objemu absolvovala, jen v jiné podobě. V úterý jsem byla poprvé na bruslích, ve středu znovu. Vyhýbám se ale velkému množství kol, nenajíždím objem. Co se týče tempa, tak to zvládám v pohodě.

Jaký je závěr? Budete připravená startovat na MS ve víceboji v Hamaru?

Pokud by můj stav byl stejný jako teď, tak tam ani nepojedeme. Jde o čtyři závody ve dvou dnech, což je fakt velká zátěž pro bolavá záda. Raději obětuju Hamar, než abych vypouštěla zbytek sezóny. Na světovém šampionátu v Soči na jednotlivých tratích ale nechci v březnu chybět.

Na základě čeho se tedy rozhodnete, zda do Hamaru jet?

Příští víkend se v Inzellu jede závod Světového poháru. Alespoň trať na tři kilometry chci absolvovat. Musím vyzkoušet, v jakém jsem stavu. Navíc v téhle disciplíně jsem ve vedení průběžného hodnocení, což bych nechtěla ztratit. A jet jeden závod je něco jiného, než absolvovat čtyři ve dvou dnech.

Zmínila jste, že nechcete přijít o březnový šampionát v Soči, kde se příští rok konají olympijské hry. Už na obhajobu zlatých medaili pod pěti kruhy hodně myslíte?

Zatím olympiádu neřeším. Teprve až skončí probíhající sezóna, budu všechno směřovat k Soči. Ale nejdůležitější je pro mě dát se zdravotně do pořádku, abych byla fit pro olympijskou sezónu.

Ve čtvrtek jste oznámila spolupráci s cyklistickou stájí Etixx-IHNED. Co pro vás tento krok znamená?

Šlo o bezvadnou nabídku, kolo mě moc baví. Letos bych chtěla jet mistrovství světa v časovce, snem je start na kole i na letních olympijských hrách.

Reklama