Hlavní obsah

Boxerský megahit Kličko-Povětkin se odkládá na léto. WBA udělila hvězdnému Ukrajinci výjimku

Marbella

Boxerští fanoušci si musejí počkat. S napětím očekávaný souboj ukrajinského super šampióna Vladimira Klička s dosud neporaženým Rusem Alexandrem Povětkinem o titul profesionálního mistra světa v těžké váze organizace WBA, jenž se měl konat tento měsíc, se uskuteční až v létě, nejpozději 31. července. WBA vyhověla Ukrajincově žádosti o posunutí termínu povinné obhajoby titulu, podle serveru fightnews.com mu udělila výjimku.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Ukrajinský fenomén Vladimir Kličko (vpravo) v souboji s polským vyzyvatelem Mariuszem Wachem.

Článek

Mladší z bratří Kličků, jenž má v držení i mistrovské pásy organizací IBF, WBO a IBO, získal titul organizace WBA v červenci 2011 po vítězství nad tehdejším šampiónem Britem Davidem Hayem a obhajovat hodlal až krátce před vypršením obvyklé dvouleté doby. World Boxing Association sice ještě loni v prosinci striktně trvala jen na osmnáctiměsíční pauze a hrozila Kličkovi i odebráním pásu. Nyní však ustoupila a povolila Vladimirovi ještě tzv. dobrovolnou obhajobu titulů, k níž má dojít předběžně 6. dubna.

Ovšem něco za něco: WBA si vymínila, že do 28. února musejí Kličkova promotérská společnost K2 Promotions i Povětkinovi zástupci (Sauerland Event) doručit do jejího sídla v Marbelle v Panamě podepsanou smlouvu o souboji, jenž se bude konat letos nejpozději 31. července, s předběžným dělením zisku 75:25 procentům v Kličkův prospěch. Kdyby ovšem Vladimir v chystaném zápasu 6. dubna prohrál, pak by si oba borci rozdělili balík peněz napůl.

Solíse už Kličkové znají

Kličkův nejbližší soupeř zatím není znám. Portál boxingnews24.com však spekuluje o tom, že by jím mohl být Odlanier Solís, jehož vyprovodil v březnu roku 2011 z ringu Vladimirův bratr Vitalij v utkání o titul šampióna WBC hned v prvním kole. Kubánec si během souboje navíc poranil pravé koleno, které mu museli poté hned třikrát operovat. Do ringu se vrátil až po čtrnácti měsících útrap loni v květnu.

Povětkinova stáj je z rozhodnutí WBA o odložení zápasu rozladěna. „Solís! Tohle nemůžu strávit. To by byla loupež na fanoušcích za bílého dne," naříkal na Twitteru Povětkinův promotér Kalle Sauerland a znovu obvinil 36letého Vladimira, že se snaží zápasu s ruským vyzyvatelem vyhnout. O tři roky mladší olympijský vítěz z Atén je totiž mnohými považován za patrně nejvážnějšího ze všech potencionálních soupeřů ukrajinského suveréna: vyhrál všech svých 25 zápasů v profesionálním ringu, z toho 17 před vypršením časového limitu.

Faktem ovšem zůstává, že z plánovaného zápasu Kličko-Povětkin už sešlo v letech 2008 a 2010 - v obou případech na žádost ruského boxera.

Naposledy Kličko „sundal" Wacha

Vedení WBA vyhlásilo Vladimira Klička po triumfu nad Hayem za super šampióna a pás označilo za uvolněný. Povětkin si vybojoval právo utkat se ukrajinským vládcem ringu jen o měsíc později, v Erfurtu vybodoval Uzbeka Ruslana Čagajeva. Titul regulérního mistra WBA obhájil naposledy loni v září, kdy porazil Američana Hasima Rahmana technickým k.o. už ve druhém kole.

Kličko mladší (v profiringu 59 výher – 3 porážky) boxoval naposledy loni v listopadu: v souboji o mistrovské tituly čtyř organizací WBO, IBF, WBA a IBO zdolal na body obrovitého polského vyzyvatele Mariusze Wacha.

Reklama

Související témata: