Hlavní obsah

VIDEO: Do startu v Soči zbývá rok. Předolympijská zima plná úspěchů nabíjí optimismem

Praha

Jeden rok. Víc času už zimní sportovci na přípravu nedostanou. V Soči ve čtvrtek začínají počítat posledních 365 dní do startu olympiády, čas do jejího zahájení odpočítávají ode dneška i speciální hodiny umístěné v bezprostřední blízkosti moskevského Kremlu. V jakém rozpoložení zastihlo výročí českou elitu? Po rozpačitém rozjezdu zimy teď chrlí lyžaři, snowboardisté i bruslaři jeden úspěch za druhým.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skokan na lyžích Jan Matura má v těchto dnech parádní formu.

Článek

Hodiny odpočítávají čas do olympiády v Soči

Na úžasnou třímedailovou sbírku z Vancouveru bude navazovat rychlobruslařka Martina Sáblíková. V této sezóně vyhrála závod SP v Astaně a dvakrát byla druhá, v čínském Charpinu se prvním a druhým místem zaskvěla její tréninková parťačka Karolína Erbanová.

Našlápnutí veteráni

Třiatřicetiletý skokanský objev sezóny Jan Matura ohromil dvěma triumfy v Sapporu, stabilní formu potvrdil o víkendu v Harrachově druhým a třetím místem. „Jenže skoky jsou nevyzpytatelné, každý rok vyletí někdo z našeho týmu, bylo by pěkné, abychom za rok byli silné družstvo,“ říká.

Ještě o šest let starší skikrosař Tomáš Kraus se letos vrací na pozice, které už opouštěl, o víkendu se po čtyřech letech blýskl triumfem v závodě SP. „Hry ve Vancouveru se mi nepovedly, jak jsem chtěl, o to větší motivací je Soči,“ hlásí.

Triumfy na prkně

Naopak benjamínkem mezi nadějemi je devatenáctiletá snowboardkrosařka Eva Samková, která v sobotu premiérově vyhrála závod SP v Kanadě. Šárka Pančochová se zase připomněla historickým stříbrem na X-Games ve slopestylu. Z druhého místa se při SP v Lake Placid radovala i boulařka Nikola Sudová.

V běžecké stopě přinesla reminiscenci na senzační bronz z Vancouveru třetí příčkou při SP v La Clusaz mužská štafeta v čele s Lukášem Bauerem. Bleskurychlý návrat mezi špičku se povedl po vážných zdravotních obtížích slalomářce Šárce Záhrobské.

Skvělá sezóna biatlonistů

Famózní sezónu mohou korunovat biatlonisté ode dneška na mistrovství světa v Novém Městě. Gabriela Soukalová už byla třikrát na stupních vítězů včetně jednoho triumfu, Ondřej Moravec se mezi elitní trojku dostal dvakrát, jednou i Veronika Vítková. Parádní formu reprezentace potvrdila i pódia ženského kvarteta a smíšené štafety.

S nadějí budou moci fanoušci vzhlížet i k soutěži krasobruslařů, na mistrovství Evropy v Záhřebu se díky bronzu poprvé na seniorské stupně vítězů postavil Michal Březina.

Jistě, všechny tyto naděje se za rok naplnění nedočkají. Ale i kdyby čeští sportovci za rok v Soči navázali na čerstvé úspěchy aspoň z poloviny, byla by to pro fanoušky hodně příjemná podívaná.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články