Hlavní obsah

VIDEO: Všechno bude, ujišťují Rusové Doktora, že se olympijská staveniště změní v luxusní areály

Soči/Praha

Jak mezi blátem a prachem vznikají krásné nové haly, pozoruje přímo v Soči a okolí Martin Doktor. Bývalý kanoista a současný sportovní ředitel Českého olympijského výboru připravuje půdu pro českou výpravu. Hry začínají přesně za rok.

Foto: Dmitrij Loveckij, ČTK/AP

Dějiště Zimních olympijských her 2014 Soči rok před zahájením největšího sportovního svátku.

Článek

Hodiny odpočítávají čas do olympiády v Soči

Když teď někdo přijede do Soči, dýchne na něj atmosféra blížící se olympiády, nebo se spíš zhrozí obrovského staveniště?

Centrum her bude v Adleru asi třicet kilometrů jihovýchodně od Soči. Na pobřeží, kousek od letiště, odtamtud pak ústí cesta nahoru mezi kopce. Je to obrovské staveniště, tolik bagrů a náklaďáků na jednom místě jsem ještě neviděl.

Samotná sportoviště už jsou hotová?

Většina ano, ale komunikace mezi nimi, olympijské vesnice, jídelny pro sportovce a další věci ještě ne. Zatím nás nepustili na hlavní olympijský stadión, kde bude jen zahájení a zakončení a pak bude přestavěn na fotbalový stadión pro mistrovství světa.

Ostatní haly už jste viděl?

V hale Iceberg se teď jel Světový pohár v rychlobruslení na krátké dráze, ta už vypadala zcela připravená, jinde jsou ještě nějaké nedodělky. Jsou to pěkná sportoviště, vedle hal jsou tréninková kluziště. Některá pak rozeberou a převezou jinam, přece jen patnáct ledových ploch je v přímořském středisku k ničemu.

Ujišťují vás Rusové, že všechno včas stihnou?

Na každou otázku odpovídají nekompromisně, že všechno bude. Já jim věřím, ale bude to stát strašné peníze. Už teď původně plánované náklady asi pětkrát převýšili…

Jak to vypadá se sněhem? Kvůli nedostatku byl teď zrušen jeden závod ve slopestylu...

Říkají, že teď je extrémně teplé počasí, ale trochu je podezřívám, že ten sníh spíš šetří, protože už vyrábějí na příští rok. I na závody v severské kombinaci teď chystali umělý, ale stejně museli okruhy zkracovat. Na pobřeží je nyní kolem patnácti stupňů, nahoře okolo nuly. Je taková rarita, že z olympijské vesnice na pobřeží budou sportovci při zimních hrách koukat na moře a přístav, ale zároveň jsou odtud vidět zasněžené štíty hor.

Jaký máte pocit z organizačních schopností pořadatelů?

Doufám, že za rok budou fungovat jiné mechanismy, jinak by to v dopravě haprovalo. Rusové nejsou v tomhle moc flexibilní, když je třeba něco řešit na místě, vždy se řídí podle manuálu. Autobusy jezdily jinak, než měly, ale to mohlo být způsobeno i tím množstvím lidí na stavbách.

Reklama

Související témata: