Hlavní obsah

Austrálie je zděšena výsledky vyšetřování. Tamní sport je prolezlý dopingem a podvody

Obrovský sportovní skandál se nevyhnul ani Austrálii, která se dlouho pyšnila pověstí země široce vyznávající principy fair play. Jenže nyní Australané zjišťují, že jejich vrcholový sport je prolezlý dopingem a podvody. Vyplývá to ze závěrů ročního vyšetřování, které si objednala australská vláda. Navíc prokázalo silnou provázanost sportů s organizovaným zločinem.

Foto: Sport.cz

Australský sport postihl obrovský skandál.

Článek

"Výsledky jsou šokující a všechny australské fanoušky znechutí," konstatoval ministr spravedlnosti Jason Clare, který zprávu zveřejnil. "Zjistilo se, že užívání látek včetně peptidů, hormonů a nelegálních drog je mezi profesionálními sportovci rozšířené," dodal.

Odmítl však uvést konkrétní jména sportovců nebo klubů, aby neohrozil další vyšetřování. "Výsledky naznačují, že doping dodávají trenéři, členové týmů, lékaři a lékárníci," uvedl s tím, že v některých případech jde o systematické dopování celých týmů.

Sportovci prý neužívají jen "obvyklé" dopingové prostředky, ale stále častěji sahají i po preparátech, které vůbec nejsou určené pro lidi. Profesionální sport se potýká i s korupcí a sázkařskými gangy.

"Kdo bude chtít podvádět, chytíme ho. Kdo bude chtít manipulovat s výsledky, chytíme ho," prohlásila v reakci na zprávu ministryně sportu Kate Lundyová.

Reklama

Související témata: