Hlavní obsah

Výlet do Soči? Na lístcích ušetříte, bydlení vyjde draho

Michal OsobaPrávo

Kdo chce být u toho, až za necelý rok v Soči vypukne zimní olympiáda, měl by si připravit dostatečnou finanční hotovost. Ceny bydlení a dalších služeb se totiž v dějišti her vyšplhají do závratných výšin.

Foto: Dmitrij Loveckij, ČTK/AP

Dějiště Zimních olympijských her 2014 Soči rok před zahájením největšího sportovního svátku.

Článek

Se vstupenkami velká potíž nebude. Český olympijský výbor už je začal distribuovat v balíčcích přes své partnery (vícedenní pobyty stojí od 37 000 Kč), přímý prodej bude spuštěn v průběhu jara. Celkem je k dispozici pro české fanoušky okolo 8000 vstupenek, nejvíce v historii zimních her.

Nejdražší je zahájení

Nejlevnější jednotlivé stojí 400 Kč v případě zápasů základních skupin v ženském hokeji, účast na slavnostním zahájení vyjde až na 35 000 Kč. „Ale těchto vstupenek jsme dostali jen pár, jinak jsou k dispozici na všechny sporty,“ upozorňuje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „V průměru jsou vstupenky levnější než v Londýně,“ porovnává.

Složitější to bude s přímým prodejem po internetu přes stránky organizátorů. „Rusko není v Evropské unii, takže se na něj určitá pravidla nevztahují. Zatím nemáme zprávy, jak to bude fungovat,“ přiznává Kejval.

Komplikace ale přinese hledání ubytování v rozumné finanční hladině. „Ceny jsou tady opravdu vysoké, i na pronájem prostorů pro olympijské výbory. Třeba je srazí, až zjistí, že si to nikdo nebude objednávat,“ hlásí přímo z Ruska sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. „Ale věřím, že fanoušci, kteří nepožadují úplně super ubytování, si dokážou najít hotel za méně peněz,“ říká Kejval.

Hledají místo pro Český dům

Kvůli cenám je problematické i hledání prostor pro Český dům. „Chceme ho opět koncipovat pro fanoušky, i když v Soči samozřejmě nežije 30 000 Čechů jako v Londýně. Chtěli bychom vyhradit i nějaké prostranství v Praze, které by bylo obdobou Českého domu,“ popisuje Kejval.

Proti Londýnu vyjdou dráž i letenky, přímé spojení do Soči neexistuje, je proto třeba cestovat přes Moskvu nebo Ankaru v ceně okolo 14 000 Kč.

Reklama

Související témata: