Hlavní obsah

Ach, ta střelba. Čeští biatlonisté si prožili trpké zklamání

Nové Město na Moravě

Zklamání. Jediné slovo přesně vystihuje účinkování českých mužů v sobotním závodě na 10 km při MS biatlonistů v Novém Městě na Moravě. Nikdo z domácí čtveřice se nevešel mezi dvacet nejlepších, nejlépe z reprezentantů skončil nečekaně Zdeněk Vítek na 24. místě. Zlato před 21 tisíci diváky, kteří dorazili do Vysočina arény, získal Nor Emil Hegle Svendsen.

Foto: Petr Horník, Právo

Nor Emil Hegle Svendsen oslavuje triumf v sobotním závodu na 10 km na světovém šampionátu biatlonistů v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Nejhorší výsledek českých mužů v letošní sezóně nakonec neodvrátil ani Vítek, jenž v konkurenci celkem 136 biatlonistů na trať vyrážel až s číslem 117. „Moc jsem si nevěřil. Ani jsem nevěděl, co od sebe mohu čekat. Nakonec to docela šlo, ale moc jsem skončit i lépe, i když ne už o moc," vykládal pětatřicetiletý český biatlonista, jenž nechyběl na žádném MS od roku 1997.

V Novém Městě na Moravě předvedl z českých reprezentantů nejlepší střelbu, minul až svou poslední ranou. „Viděl jsem ji v terči dřív, než tam byla. Pustil jsem ji bohužel jinam, asi trochu nahoru," mínil Vítek, který připustil, že mu běžeckou sílu vzalo povánoční onemocnění. „Dva týdny v posteli nikomu nepřidají," vykládal. Navíc mu ještě před pár dny ruplo v zádech. „To už je v pohodě, ale bolest zřejmě přešla do nohou. Jakmile jsem viděl kopec, začaly mě děsně bolest," říkal trochu sarkasticky.

Zbývající tři čeští reprezentanti si vše úplně pokazili na střelnici. Běžecky aktuálně nejlepší Ondřej Moravec, který si tam tak báječně počínal při smíšené štafetě, třikrát minul hned při položce vleže. „Špatně vyřešená situace Vůbec nevím, co jsem tam zbytečně vymýšlel. Byl to zmar, rány jsem zbytečně předržel a všechny šly kalibrem nahoru," litoval český biatlonista, pro nějž pak bylo hodně těžké ještě bojovat, když šance na solidní umístění byla tak brzy pohřbena. „S trojkou po ležáku se nejede vůbec dobře, v polovině trati mě hlásili ztrátu minutu a půl, a to je strašně moc," tvrdil Moravec

Jaroslav Soukup při úvodní zastávce na střelnici pohotově zareagoval na poryv větru a dvojím cvaknutím upravil mířidla, takže všech pět ran poslal bezpečně do středu terče. „To se povedlo," tvrdil Soukup, jehož problémy přišly při střelbě vstoje. „Poslední dvě rány šly mimo. „Mrzí to hodně, celou stojku jsem se ale necítil stabilně," líčil Soukup. „Ke konci mě i děsně bolely ruce i nohy, možná se do toho promítla i moje dvě trestná kola," vykládal posmutněle.

Se třemi chybami na střelnici skončil Michal Šlesingr po nemoci až na 52. místě. „S dechem to ještě šlo, ale někde v polovině jsem rupnul. Ozvala se mě záda, síly odcházely hrozně rychle a poslední kolo jsem už děsně trpěl," říkal smutně. „Není vůbec lehké přijmout v hlavě, že to se mnou právě při mistrovství světa doma takhle vypadá," doplnil. Všichni čtyři Češi sice postoupili do nedělní stíhačky, ale právě Šlesingr hodně zvažoval, jestli do ni má za současného stavu vůbec nastoupit.

Zlatý Emi Hegle Svendsen o osm vteřin porazil obhájce titulu Martina Fourcada z Francie a čistou střelbou se k bronzu vytáhl Jakov Fak, což znamenalo velkou radost pro českého trenéra Slovinců Tomáše Kose. Málem se cenného kovu dočkal i 39letý norský veterán Ole Einar Björndalen, jenž poslal mimo terč až poslední ránu a zůstal osm vteřin za stupni vítězů.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Muži - sprint (10 km):
1. Svendsen (Nor.) 23:25,1 min. (1 trestný okruh)
2. M. Fourcade (Fr.) +8,1 (1)
3. Fak (Slovin.) +11,2 (0)
4. Björndalen (Nor.) +19,9 (0)
5. Malyško (Rus.) +23, 2 (0),
...24. Vítek +1:25,4 (1),
27. Soukup +1:31,5 (2),
35. Moravec +1:41,9 (3),
52. Šlesingr (všichni ČR) +2:18,2 (3).
Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 699 b.
2. Svendsen 643
3. Usťugov (Rus.) 507
4. Malyško 501
5. Fak 495
6. Garaničev (Rus.) 455,
...16. Moravec 302,
23. Šlesingr 246,
50. Soukup 79,
52. Vítek 67.

Reklama