Hlavní obsah

Vítková se s čistou střelbou vešla do desítky, zlato patří Ukrajince Pidhrušné

Nové Město na Moravě

Čest českého biatlonu zachránily v sobotu na mistrovství světa ženy. Čistě střílející Veronika Vítková se na trati 7,5 km vešla do první desítky, Gabriela Soukalová i přes jedno trestné kolo skončila pouhých šest sekund za ní na 14. místě. Pro obě to jsou slibné pozice do nedělní stíhačky. Nečekané zlato patří Ukrajince Oleně Pidhrušné, která získala svoji vůbec první medaili z vrcholné akce.

Foto: Petr Horník, Právo

Veronika Vítková na trati v Novém Městě.

Článek
Fotogalerie

Vynikající atmosféra vytvářená 21 tisíci diváky vydržela ve Vysočina aréně i na druhý závod dne, který končil až za tmy a na rozdíl od mužské desítky v něm byly hodně vidět i české barvy. Veronika Vítková střílela bezchybně vleže i vstoje a po druhé střelbě figurovala ještě na sedmém místě.

Nakonec doběhla desátá, osmadvacet vteřin od medaile. „Poslední dva kilometry mně daly nesmírně zabrat. Síly už trochu docházely, ale snad mohu být spokojená. Hlavně jsem ráda, že jsem si pohlídala střelbu a dala dvě nuly, tak jak to umím v tréninku," vyprávěla Vítková, která na střelnici pohotově reagovala na vítr a cvakáním srovnala mušku.

„Běžecky jsem ke konci možná malinko doplatila na to, že jsem se v úvodu držela později stříbrné Norky Bergerové," mínila a moc se těšila na nedělní stíhačku. „Kontaktní závody mám rád. Věřím, že v nich se dokážu vytáhnout dopředu."

Tvář drobné tmavovlásky zdobil úsměv. „Zatím mám z tohoto šampionátu všechno, co jsem si tady přála vyjet. Medaili i jedno individuální umístění do desítky, teď už vlastně mohu jen přidávat bonbónky a ráda bych začala hned v neděli," usmívala se Vítková, která si vyjela už čtvrté umístění v elitní desítce na MS v kariéře.

Také Soukalová byla spokojená

Spokojená byla i Gabriela Soukalová. „Kdyby mi někdo před závodem řekl, že se vejdu mezi patnáct nejlepších, těžko bych mu věřila. Před každým startem jsem skeptická, ale tentokrát se mi běželo mnohem lépe než štafetový úsek. Už to pro mne nebylo takové utrpení. Tohle je důležitá věc psychicky. Na pocit to bylo fakt prima a musím pochválit servismany, jak skvěle připravili lyže," líčila Soukalová.

O bronzové medaili ze smíšené štafety mluví jako o velké vzpruze, která z biatlonistek sňala balvan zodpovědnosti. „Divácký kotel byl naprosto úžasný, přišla jsem si jako když jedu o zlato. Bála jsem se toho největšího kopce, ale fanoušci udělali takovou atmosféru, že jsem úplně zapomněla, že mě bolí nohy," mínila Soukalová.

Její odhad před stíhačkou byl už zase opatrný. „Je to tak padesát na padesát. Mohu hodně míst ztratit, ale taky nějaká získat. Tedy pokud se potvrdí ten zlepšený pocit z běhu a zvládnu všechny čtyři položky.

Do stíhačky z českého kvarteta postoupila také Jitka Landová, která sice běžela pomaleji, ale zvládla obě střelecké položky čistě. Dlouho v účast mezi 60 biatlonistkami pro nedělní závod doufala také Barbora Tomešová, jenže nakonec ji to o dvě vteřiny uteklo.

Po dvou novoměstských zlatých medailích pro biatlonovou výpravu Norska tentokrát slaví Ukrajina. Olena Pidhrušná byla bezchybná na střelnici, stejně jako její bronzová krajanka Vita Semerenková a mezi ukrajinský tandem se vklínila jen vedoucí žena Světového poháru Norka Tora Bergerová.

Ženy - 7,5 km:
1. Pidhrušná (Ukr.) 21:02,1 (0), 2. Bergerová (Nor.) +6,4 (1), 3. Vita Semerenková (Ukr.) +22,8 (0), 4. Zajcevová +24,5 (1), 5. Viluchinová (obě Rus.), ....10. Vítková +50,6 (0), 14. Soukalová +56,9 (1), 47. Landová +2:04,3 (0), 61. Tomešová (všechny ČR) +2:28,4 (2).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články