Hlavní obsah

Modernímu pětiboji hrozí vyřazení z olympijského programu

Lusanne

Modernímu pětiboji hrozí vyřazení z olympijského programu. Sport, v němž David Svoboda získal loni v Londýně olympijské zlato, bude v úterý v Lausanne bojovat o přežití. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru totiž vybere jeden sport, který v roce 2020 uvolní místo v programu nějaké novince, a moderní pětiboj je podle zákulisních informací "favoritem".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderní pětibojař David Svoboda s olympijským zlatem z Londýna.

Článek

Programová komise MOV připravila analýzu jednotlivých sportů, v níž hlavními kritérii byly světová rozšířenost a popularita, televizní sledovanost, prodej vstupenek a přístup k dopingu. Žádný oficiální žebříček ale nesestavila a o návrhu na vyřazení sportu rozhodne jen hlasování patnáctičlenné exekutivy MOV.

O moderním pětiboji, jehož zařazení do programu v roce 1912 prosadil sám zakladatel novodobých olympijských her Pierre de Coubertin, se v souvislosti se změnou programu hovoří už dlouho. Pro rok 2016 má ještě místo mezi olympijskými sporty jisté, ale za další čtyři roky už ne.

Dalšími ohroženými sporty jsou podle agentury AP korejské bojové umění taekwondo, zápas, badminton a stolní tenis. V květnu v Petrohradu by výkonný výbor MOV měl vybrat sport, který ten vyřazený nahradí. V úvahu přicházejí wakeboarding, squash, sportovní lezení, kolečkové bruslení, karate a bojové umění wu-šu. O návrat na hry usilují také baseball a softbal, které byly vyškrtnuty v roce 2005. Konečné rozhodnutí pak padne na valném shromáždění MOV v září v Buenos Aires.

Výkonný výbor bude projednávat také vztah MOV k cyklistice po dopingovém skandálu Lance Armstronga a posoudí připravenost pořadatelů her v Soči a v Riu de Janeiro.

Reklama