Hlavní obsah

Šéftrenér zápasníků Švec: To by byl konec zápasu v Čechách

Konec zápasu v Čechách, takový dopad by podle Marka Švece mělo schválení návrhu výkonného výboru MOV vyřadit tento sport z programu olympijských her od roku 2020. Švec, pátý zápasník z olympiády 2008 v Pekingu v řeckořímském stylu do 96 kg, se po ukončení kariéry stal od ledna šéftrenérem české reprezentace.

Foto: Profimedia.cz

Výkonný výbor MOV navrhl vyřadit z programu OH 2020 zápas.

Článek

"Vyřadit jeden ze zakládajících a tradičních sportů od starověkých her je totální nesmysl a zhovadilost," nebral si v rozhovoru pro ČTK servítky Švec, který v neděli oslaví 40. narozeniny. "Já doufám, že mezinárodní zápasnická federace zabojuje, jinak to náš sport úplně zabije. To bude dělat už jen pár nadšenců," láteřil několikanásobný medailista z ME i MS.

Zprávu se dozvěděl z internetu na soustředění v Maďarsku, kde právě pobývá. "Úplně mi to zkazilo náladu, hlava mi to nebere a zůstává mi nad tím rozum stát," pokračoval Švec.

Nechápe, jaká kritéria k takovému rozhodnutí vedla. "Vždyť je to jeden z nejsledovanějších sportů na olympiádě a už vůbec nechápu, jak přišli na ty ostatní sporty, které je mají nahradit," připomněl wakeboarding, squash, sportovní lezení, kolečkové bruslení, karate, bojové umění wu-šu a baseball se softbalem.

Švec: Je to všechno v rukách FILA

Doufá, že se toto doporučení ještě podaří zvrátit. "Česká federace je absolutně bez šance něco ovlivnit, je to všechno v rukách FILA," prohlásil směrem k mezinárodní zápasnické asociaci. "Bude záležet, jak se k tomu postaví, jestli podniknou nějaké rázné kroky. Je mi jasné, že po tomhle návrhu to bude obrovská mašinérie lobbování, ale snad budou bojovat," doufal.

Mezinárodní zápasnická federace označila krok MOV za obrovský šok a ránu pod pás. "Uděláme všechno pro to, abychom členy MOV přesvědčili a udrželi náš sport v olympijském programu," uvedla FILA v prohlášení. O dalším postupu bude vedení federace jednat o víkendu v Thajsku. "S tímto rozhodnutím umírá kus olympijské myšlenky," reagoval bývalý zápasník a sportovní ředitel německého svazu Jannis Zamanduridis.

Návrh na vyřazení zápasu mrzí i šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. "Protože to je tradiční olympijský sport," řekl Kejval. Snahu MOV ale chápe. "Vnímám to jako snahu, aby program her neustrnul a dostaly šanci i jiné sporty," prohlásil předseda ČOV.

Za tradiční olympijský sport označil zápas i dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor, který nyní pracuje jako sportovní ředitel Českého olympijského výboru a v příštích letech bude šéfem českých olympijských misí. "Já osobně nejsem pro žádné rozšiřování či časté změny v programu olympiády," řekl.

Reklama