Hlavní obsah

Šampión z Mnichova Mácha: Vyřazení zápasu z olympiády? To by byla velká rána

Praha

Jediným českým olympijským vítězem v zápase zůstane možná navždy. Bez ohledu na výkonnost budoucích generací českých zápasníků. Šampión z Mnichova 1972 Vítězslav Mácha byl z navrhovaného vyřazení jeho sportu z programu OH rozmrzelý.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Olympijský vítěz v zápase Vítězslav Mácha na archivním snímku z roku 2000.

Článek

Jste z verdiktu Mezinárodního olympijského výboru hodně smutný?

To je smutná zpráva pro všechny zápasníky. Náš sport je jeden z nejstarších, byl už na starověkých hrách v Řecku… Ale to je důsledek práce mezinárodní federace ve Švýcarsku.

Co vám na ní vadí?

Když bude hrát Sparta s Plzní a padne jeden gól, lidi fotbalu rozumí a najdou si tam své. Když budou vyrovnaně zápasit dva mistři světa, diváci se v tom moc neorientují. Je to problém osvěty, která se nedělala. Navíc se zápas snaží zkrátit do minuty, přestává být zajímavý. Z kanceláře ženou náš sport špatným směrem, místo aby se radili s odborníky.

Takže věříte, že se teď federace konečně probudí a začne dělat změny?

Je to možné. Když jsem trénoval reprezentaci, Švédové chystali revoluci, chtěli nový svaz. Ale nemělo to ohlas, ostatní federace měly strach a podržely tu bandu ve Švýcarsku. Bohužel.

Takže pro vás návrh na vyřazení zase tak velkým překvapením není?

Do určité míry ano, ale objevuje se spousta nových sportů, mnohdy atraktivnějších… Na druhou stranu zápas rozvíjí všestrannosti i obratnost, je to psychicky i fyzicky náročný sport.

Co by podle vás zápasu pomohlo?

Zatraktivnění celého prostředí. Když jsem zápasil já, byla silná liga, v každém větším městě byl silný oddíl. Pak se zrušila liga, přitom v Německu o ní zájem je.

Jak se na zápase může projevit vyřazení z programu her?

Bude to velká rána. Přijde o dotace, děti ztratí zájem. V Česku jsme popelkou, ale v Rusku, USA nebo Turecku to bude mít velký dopad. Vždyť Turci zápas vyučují děti na školách…

Reklama