Hlavní obsah

Jordanov vrátil na protest proti vyřazení zápasu z OH své zlato

Sofie

Předseda bulharské zápasnické federace Valentin Jordanov vrátil na protest proti doporučení výkonného výboru MOV vyřadit z olympijských her zápas svou zlatou medaili z Atlanty. Sedminásobný mistr světa a Evropy poslal cenný kov z roku 1996 do sídla MOV v Lausanne spolu s dopisem předsedovi Jacquesi Roggeovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Detail zlaté olympijské medaile z OH v Londýně - ilustrační foto.

Článek

"Náš sport je nedílnou součástí olympijského hnutí a jeden ze základních kamenů starověkých i novodobých olympiád," uvedl třiapadesátiletý Jordanov na tiskové konferenci, na níž ukázal i svůj dopis.

Zápasnický svět utrpěl minulý týden šok poté, co výkonný výbor MOV doporučil na svém zasedání vyřadit zápas z programu her v roce 2020. Podle Jordanova se tak Roggeovi podařilo něco, v čem politici dosud selhávali. "Bezvýhradně spojil Rusko, Spojené státy a Írán za společným cílem - zachránit zápas, bez něhož olympiády nikdy nebudou stejné," dodal.

Bulharští zápasníci získali na olympijských hrách 16 titulů a mnozí z bývalých šampionů Jordanovův krok podporují. Trenér reprezentace v řecko-římském zápase Armen Nazarian, dvojnásobný olympijský vítěz, zvažuje protestní hladovku.

Vyřazení zápasu není definitivní, změnu musí schválit v září v Buenos Aires valné shromáždění MOV, které zároveň doplní do programu jiný sport. O volné místo se ucházejí wakeboarding, squash, sportovní lezení, kolečkové bruslení, karate a bojové umění wu-šu. O návrat na hry usilují také baseball a softbal, které byly vyškrtnuty v roce 2005, zapojí se i zápas. Kandidáta na uvolněné místo v programu vybere výkonný výbor MOV v květnu v Petrohradu.

Reklama