Hlavní obsah

Kličkův duel s Williamsem předchází politické napětí

PRAHA

Sobotní boxerský souboj Vitalije Klička s Dannym Williamsem o titul WBC bude nejtěžším duelem v historii zápasů o titul profesionálního mistra světa. Dvoumetrový ukrajinský borec těžké váhy váží 112,5 kilogramu a jeho britský soupeř dokonce 121,5 kilogramu, což je v součtu o sedm kilogramů víc, než vážili soupeři při loňském Kličkově duelu s Lennoxem Lewisem. Přípravy na duel navíc provází politické napětí.

Foto: ČTK

Boxer Vitalij Kličko

Článek

Dvaatřicetiletý Kličko bude v Las Vegas ve dvanácti kolech obhajovat svůj mistrovský pás WBC poprvé od dubna, kdy ho vybojoval výhrou nad Jihoafričanem Corriem Sandersem. Před zápasem ho ale rozptyluje zjitřená atmosféra ve vlasti po prezidentských volbách. Kličko se svým bratrem patří k fanouškům opozičního kandidáta Viktora Juščenka a svou podporu dává hlasitě najevo. Motivací mu bude fakt, že zápas bude na Ukrajině živě vysílat televize.

Kdo zvítězí v souboji Kličko - Williams?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Starší z bratrské dvojice ukrajinských boxerů snil o tom, že se v ringu utká s legendárním Mikem Tysonem. Nyní se ale musí spokojit s Williamsem, který kontroverzního Američana v červenci knokautoval a získal právo Klička vyzvat. "Danny Williams zničil můj sen o souboji s Mikem Tysonem," řekl Kličko. "Já teď zničím jeho sen o tom, že se stane světovým šampiónem," vzkázal o patnáct centimetrů menšímu soupeři Ukrajinec.

Klid na závěrečnou přípravu ale nemá ani Williams. V centru pozornosti se totiž ocitl jeho plnovous, kterým se bude dokonce zabývat speciální sportovní komise státu Nevada. Britskému vyzyvateli hrozí, že si bude muset vousy před duelem oholit, což ale boxer jakožto přesvědčený muslim odmítá. Dokonce pohrozil, že svůj start v ringu odvolá.

Kličko je favoritem

Jasným favoritem zápasu by podle odborníků i bookmakerů měl být Kličko, který z 36 zápasů v profesionálním ringu jen dvakrát prohrál, v 33 případech své soupeře porazil k.o. Někteří kritici mu ale vyčítají, že mu chybí srdce opravdového bojovníka. "Po zápasu s Lewisem ale mnoho lidí změnilo názor. Pokud budu mít šanci Williamse knokautovat, udělám to. Můj soukromý názor je, že se dvanáct kol boxovat nebude," řekl Kličko.

Williams ale může stejně jako proti Tysonovi překvapit. Na kontě má 35 zápasů s třemi porážkami. V době, kdy Ukrajinec získal titul WBC, který zůstal po Lewisově ukončení kariéry volný, o Britově existenci nejspíš ani nevěděl. Williams se v té době vzpamatovával z prohry s Michaelem Sprottem, jež ho stála britský titul, a nefiguroval ani v žebříčcích předních světových organizací.

Jako lehkého soupeře si ho proto vybral Tyson, ve čtvrtém kole ale skončil na zemi. Williams, jenž je nejtěžším boxerem, který kdy k zápasu o titul v těžké váze nastoupil, si v duelu proti Tysonovi zvedl sebevědomí. "Klíčem bude touha a odhodlání. Já po titulu toužím strašně moc. A jsem bojovník, to jste mohli vidět v souboji s Tysonem," prohlásil Williams.

Reklama