Hlavní obsah

Matt se dá k myslivcům, zahlásila střelkyně Emmons po návratu domů

Nejslavnější střelecký pár Kateřina a Matthew Emmons naplňuje slova o tom, že se usadí natrvalo v Česku. Ve čtvrtek přiletěly Kateřina s dcerou Julií. Dorazili vlastně tři, protože v půlce června má trojnásobná olympijská medailistka termín narození druhého dítěte. „Víme, co to bude, ale nepovíme. Řekli jsme to jen v nejužším rodinném kruhu. Vybrali jsme několik jmen, jen se domluvíme na tom, které z nich miminko dostane,“ odmítla Emmons prozradit rodinné tajemství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons na tiskové konferenci po svém příletu do Prahy.

Článek
Fotogalerie

Ví už i čtyřletá Julinka, jestli bude mít bratříčka nebo sestřičku?

Samozřejmě, ale doufám, že se jí ptát nebudete.

Kde se miminko narodí?

V Plzni, jako Julinka.

Bude západočeská metropole opravdu vaším trvalým bydlištěm?

Rozhodli jsme se, že ano. Už se nechceme stěhovat.

Máte tam byt nebo domek?

Už před časem jsme si pořídili hezký čtyřpokojový byt kousek od ZOO.

Kdo s myšlenkou na trvalé přesídlení do Čech přišel?

My jsme hledali v USA místo, kde bychom se trvale usadili. Rok to vypadalo, že to bude městečko Grand Rapids v Minnesotě. Chtěli jsme tam provozovat střelnici. To nevyšlo, tak jsme se přesunuli dočasně do Colorado Springs, kde byly dobré podmínky pro trénink, ale trvale jsme tam žít nechtěli. Loni jsem řekla, že nejlepším místem bude Plzeň. Hodně jsme to probírali a Matt souhlasil. Jen jsme se shodli, že v olympijském roce by nebylo dobré tak složitý přesun realizovat, tak jsme ho odložili na letošní rok.

Kde vlastně manžel je, že s vámi nepřiletěl?

Zůstal v Coloradu, protože dokončuje balení. Chce si dohlédnout na nakládání kontejneru a musí také připravit pronajatý domek k vrácení. Navíc ho čeká i lékařská kontrola v New Yorku, kam jezdí pravidelně poté, co mu odstranili nádor ze štítné žlázy. Přiletí 23. března.

Co všechno v kontejneru máte?

Z nábytku jídelní stůl a takovou vitrínu, která k němu patří. K těmto kusům máme osobní vztah. Jinak je tam hodně Mattových věcí, pečlivě probíral různé diplomy, medaile a trofeje, spoustu sportovního oblečení rozdal mladým střelcům. Samozřejmě toho má nejvíc, protože já mám spoustu věcí doma.

To musela být hektika, vybírat a balit...

Čekali jsme to horší. Trvalo nám to všechno měsíc a půl, ale každou krabici máme popsanou i se seznamem, co je uvnitř. Část věcí, především nábytek, stejně musíme někde nejprve uskladnit, než to dáme do bytu.

Nebude se mu stýskat po Státech?

Bude, jako se stýskalo mně, ale nejméně jednou za rok do USA poletíme. Jemu se ale v Plzni líbí. Tím, jak tu žil více měsíců, město i další místa si oblíbil a máme tu i spoustu přátel. Na střelnici v Lobzích jsou perfektní podmínky pro přípravu, může sednout u domu na kolo a jet kam chce, to se mu také líbí.

Ve Státech rád vyrážel na lov, což tady asi jen tak nepůjde?

To je pravda, ale už nyní zjišťujeme podmínky, za jakých může získat zbrojní průkaz a do jakého mysliveckého sdružení by mohl vstoupit.

Jak bude ladit svůj program s reprezentací USA?

Bude létat na kvalifikace, na ty musel jezdit třeba přes celé Státy i z Colorada. Na většinu závodů Světového poháru to bude mít i blíž.

Přemýšleli jste i o tom, co budete dělat po skončení kariéry?

Samozřejmě, kdybychom to nechali plynout, bylo by to nezodpovědné. Já to mám jednodušší. Chtěla bych se věnovat fyzioterapii, kterou jsem vystudovala a předávat svoje střelecké zkušenosti mladým. Matt to má složitější. Ve Státech by se uplatnil lépe a za vyšší peníze. Má vystudovanou školu a v oboru by uplatnění našel. Nám ale nešlo jen o peníze. Řekli jsme si, že do olympiády v Riu budeme hledat možnosti pro jeho uplatnění v Česku po skončení kariéry. Tím nechci říct, že by po Riu skončil. Olympiáda 2016 bude určitým mezníkem, ale věřím, že na rozhodnutí zůstat v Česku natrvalo, se nic nezmění.

Jak to bude s vámi? Kdy se vrátíte?

Nechci po porodu nic uspěchat, po Julince to byla chyba, vrátila jsem se brzy a nepřipravená. Nejprve se dám do pořádku fyzicky, pak začnu střílet. Když všechno půjde dobře, chtěla bych příští rok střílet na mistrovství světa v Granadě, když to nevyjde, nic se neděje. Do Ria bude pořád čas.

A když to nepůjde vůbec?

Tak skončím. Je to krajní varianta, protože jsem optimistka, ale jsem připravena i na ni.

Na co jste se nejvíc těšila před návratem?

Na rodinu, přátele, víkendové výlety. Julinka tu má bratrance a sestřenku, budou vyrůstat spolu. Tady jsme doma. I Matt to tak vnímá.

Reklama