Hlavní obsah

Na pětku se těším, ale nevím, jestli vydrží záda, říká Sáblíková

Karel FeltPrávo

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková pojede dnes odpoledne v Erfurtu závod Světového poháru na pět kilometrů. Na této trati nebyla několik let poražena. Stále nemá sto procentně v pořádku záda. „Až závod ukáže, jak moc ji bude chybět síla, které se nemohla naplno věnovat,“ konstatoval pro Sport.cz trenér Petr Novák, který je ale stejně jako jeho svěřenkyně optimista, jak vyplývá z rozhovoru...

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovovou stále trápí bolseti zad.

Článek

Jak se cítíte pár hodin před závodem Světového poháru na pět kilometrů?

Docela dobře. Záda jsou na tom stejně jako před třemi týdny v Inzelu. Necítím extra velkou bolest, určité zlepšení tu určitě je. Ideální stav to ale rozhodně není. Dá se s tím závodit, což je podstatné.

Pětka je vaše trať. Těšíte se na ni nebo cítíte nějakou obavu?

Jedno s druhým. Na jednu stranu se těším, protože jsem už dlouho nezávodila. Na druhou stranu nevím, jak se na tak dlouhé trati záda zachovají. Převládá ale optimismus.

Půjdete do závodu s cílem ho vyhrát? Budete taktizovat?

Do každého závodu jdu s tím, že chci zajet co nejlepší a skončit to nejvýš. Taktizovat nebudu. Vzhledem k situaci ve Světovém poháru na dlouhých tratích potřebuji porazit v první řadě Beckertovou.

Po třech nedělích bez závodů, berete ten dnešní svým způsobem jako restart sezóny?

To ne, sice mě bolí záda, ale kromě mistrovství Evropy ve víceboji, kde jsem byla čtvrtá, jsem s dosavadním průběhem sezóny spokojená.

Trenér Novák říkal, že když to bude možné, pojedete v sobotu i patnáctistovku. Troufnete si na ni?

Zatím jsme to neprobírali, ale bude skutečně záležet na momentální situaci, jak se budu cítit. Podle toho se rozhodneme. Zatím nevím.

V březnu před sebou máte dva vrcholy sezóny - za týden finále Světového poháru v Heerenveenu a ve druhé polovině měsíce mistrovství světa na jednotlivých tratích v Soči. Počítáte s oběma akcemi?

Určitě s nimi počítám. Chci obhájit celkové prvenství ve Světovém poháru a v Soči obhajuji medaile na tři a pět kilometrů. Navíc to bude test olympijského oválu.

Reklama