Hlavní obsah

Kandidáty na Ragbistu roku 2012 jsou převážně Pražané

Praha

Ragbisté z téměř všech pražských ragbyových klubů jsou mezi nominovanými sportovci v anketě Ragbista roku 2012 a dalších doprovodných anketách. Ragbisté z Prahy nebo borci, kteří odešli do zahraniční z pražských líhní, tedy mohou tento čtvrtek, kdy budou výsledky zveřejněny, ovládnout až na talentovanou ragbistku všechny kategorie.

Foto: Petr Skála

Favoritem na Ragbistu roku 2012 je pragovák Petr Čížek, na snímku s míčem v ruce v derby se Slavií.

Článek

V rámci ankety České rugbyové unie jsou sportovci nominováni v devíti  kategoriích. Kromě Ragbisty roku bude vyhlášen také nejlepší ragbista sedmiček, trenér roku, talent roku, rozhodčí roku, osobnost roku a v ženské kategorii ragbistka a talentka roku. Za akci roku byla nominována jako jediná organizace mistrovství Evropy U20, jež proběhlo v září v Praze a v Říčanech.

Nejpočetnější zastoupení v anketách má klub Praga Praha s pěti nominacemi a dále se umístily kluby RC Mountfield Říčany se čtyřmi a RC Sparta Praha se třemi nominacemi.

Ragbistou roku 2011 byl kapitán české reprezentace Roman Šuster, který však loni na podzim sehrál za národní tým minimálně utkání. A tak jsou favority naopak v tuzemsku působící hráči.

Fanoušci hlasovali pro Čížka

Například podle čtenářského hlasování na webových stránkách Českeragby.cz patří mezi největší favority na Ragbistu roku 2012 Petr Čížek z Pragy Praha, pro něhož hlasovalo 32 procent ze všech unikátních účastníků hlasování, a Jan Rohlík z Mountfieldu Říčany, pro něhož hlasovalo 27 procent účastníků.

Hlasy trenérů, činovníků a dalších odborníků však mohou ragbisty roku seřadit do úplně jiného žebříčku, než o jakém hlasovali fanoušci.

Trenérem roku se může stát  Antonín Brabec, kouč mistrovského celku Mountfield Říčany. Brabec obhajuje ocenění za rok 2011 a v podobné situaci je i rozhodčí Tomáš Tůma, který byl nejlepším sudím vyhlášen dokonce pětkrát v řadě.

Nejlepší ragbista se pravidelně vyhlašuje již od roku 1972, tehdy se jím stal Jiří Skall. Ve více než čtyřicetileté historii ankety ji nejčastěji šestkrát vyhráli současný předseda České rugbyové unie Bruno Kudrna a hráč působící nyní ve Francii Martin Jágr, jehož otec Vlastimil Jágr ji mimochodem také dvakrát ovládl.

Nominace na Ragbistu roku 2012
Čížek Petr (RC Praga Praha)
Jágr Martin (Stade Montois Rugby Pro)
Kutil Ondřej (SOC Rugby Chambery)
Rohlík Jan (RC Mountfield Říčany)
Šuster Roman (Stade Aurillacois Cantal Auvergne)
Ragbista roku sedmiček
Forst Tomáš (RC Praga Praha)
Pailodze Vakhtang (RC Sparta Praha)
Stejskal Aleš (Scarborough RUFC)
Trenér roku
Brabec Antonín (RC Mountfield Říčany)
Kloda Radomír (RC Rental Havířov)
Oswald Jan (RC Tatra Smíchov)
Talent roku
Hruška Vojtěch (RC Sparta Praha)
Kovář Martin (RC JIMI Vyškov)
Siráň Marek (TJ Sokol Mariánské Hory)
Rozhodčí roku
Bednařík Jaroslav
Čekal Štěpán
Štuksa Jiří
Tůma Tomáš
Osobnost roku
Rygl Roman (RC Tatra Smíchov)
Syrový Pavel (RC Praga Praha)
Voves Robert (RC Praga Praha)
Ragbistka roku
Bendová Barbora (RK Petrovice)
Čuprová Pavlína (RC Dragon Brno)
Hladilová Klára (RC Sparta Praha)
Talentka roku
Douděrová Martina (RC Přelouč)
Vrbacká Kateřina (RC JIMI Vyškov)
Akce roku
Organizace ME U20

Reklama

Související témata: