Hlavní obsah

Sáblíková útočí na dva poháry, ale pronásledují ji dopingoví komisaři

Heerenveen/Praha

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková může získat ve Světovém poháru hned dvě trofeje. V sobotu pojede v Heerenveenu závod na 3000 metrů a pokud neztratí osmdesátibodový náskok, bude se posedmé v řadě radovat z trofeje za vítězství na dlouhých tratích 3 a 5 kilometrů.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

„Ve hře je ještě Grand Cup. Až v Heerenveenu nám řekli, že Martina vede o dva body po sečtení všech disciplín. Byla by to další zajímavá trofej, ale znamenalo by to startovat v neděli na 1500 metrů nebo v závodě s hromadným startem, který Martina ještě nejela. Uvidíme podle momentální situace a jejího zdravotního stavu. Odhlásit ji mohu ještě v sobotu večer," řekl její trenér Petr Novák.

Soči je přednější

„Mně se do toho moc nechce, raději bych jela jen tři kilometry. Záda pořád nejsou stoprocentně v pořádku. Když vydržela minulý týden v Erfurtu pětku, trojku by měla vydržet také. Hlavně si potřebuji pohlídat Beckertovou, další závodnice by mne už předstihnout v celkovém hodnocení neměli. Nechci jít do rizika hlavně při hromadném startu. Za čtrnáct dní se jede v Soči mistrovství světa na jednotlivých tratích a to je pro mne důležitější i z hlediska olympiády. Jestli v Heerenveenu pojedu víc tratí, se rozhodneme v sobotu večer," konstatovala Martina Sáblíková.

Erbanová možná jen kilometr

V sobotu pojede klíčový závod na 1000 m Karolína Erbanová, která je druhá v průběžném pořadí Světového poháru na středních tratích. „U Karolíny platí to samé, co u Martiny. Uvidíme, jestli bude startovat i na patnáctistovce. Navíc tu pojede jen dvacet závodnic a Karolína je druhá náhradnice. Je ale velký předpoklad, že se do dvacítky vejde," uvedl Novák.

Toho zase rozladili dopingoví komisaři. „V úterý vzbudili obě děvčata kolem půl sedmé ráno a brali jim krev. Ve čtvrtek ráno přišli znovu... Tohle se opakuje několik let a já si říkám, jestli už to nehraničí se zákonem," zlobil se Novák, který už v pondělí odletí se svými svěřenkyněmi za přípravou do ruské Kolomny a odtud pak v neděli do Soči.

Reklama

Související témata: