Hlavní obsah

Krpálek se dostává do formy po zranění prstu a chce zpět na trůn

Nymburk

Necelý měsíc po nepříjemném zranění prstu na ruce se česká judistická jednička Lukáš Krpálek dostává zpátky do ráže. Na mezinárodním tréninkovém kempu v Nymburku se od minulého čtvrtka vrací do staré formy, díky níž se během února nakrátko probojoval až na post světové jedničky ve váze do 100 kilogramů. Dvaadvacetiletý reprezentant už s napětím vyhlíží turnaj Grand Prix v Turecku, kam vyrazí na konci příštího týdne. Po něm by se zase rád znovu usadil na trůn.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Krpálek připouští, že mu dvoufázová příprava v nymburském sportovním centru dává zabrat. Ale také jej těší, že v prvním testu od nedávného zranění necítí větší limity. Přitom byl zvědavý, jak se na něm čtyřtýdenní výpadek projeví. "Nymburk je pro mě vlastně první velký test, ale vypadá to dobře a navíc si ještě při trénincích přidávám," pochvaloval si Krpálek. "Prst mě sice bolí pořád, před tréninkem si ho musím celý zalepit, že se s ním ani nedá hnout, ale v přípravě se mi daří, s nikým nemám větší problém a soupeře docela házím," řekl Krpálek.

Bronzový medailista z předloňského mistrovství světa v Paříži zatím dělá radost i reprezentačnímu trenérovi Petru Lacinovi. "Lukáš je trochu přírodní úkaz. Na každém sportovci by tréninkové manko bylo znát a trvalo by nějaký čas, aby se vrátil zpátky do pohody, ale Lukáš to dokáže válcovat pořád," prohlásil Lacina. A nic si prý nedělá z toho, že Krpálek po dvouzáfové přípravě vypadá zničeně. "To je dobré znamení, protože když Lukáš skuhrá, tak potom pokaždé udělá dobré výsledky. Až si trochu po soustředění v Nymburku odpočine, zase bude hodně zlej. I teď je vidět, že z něj jde respekt," tvrdil Lacina.

Nymburk patří ke špičkovým evropským kempům

Krpálek netají, že dostává zabrat. "Dostáváme do těla. Nymburk patří k nejlepším kempům v Evropě, je tady asi 500 judistů, což mluví samo za sebe," líčil Krpálek, který si ve středočeském městě pochvaluje kvalitní konkurenci při trénincích na tatami. "Osobně jsem čekal, že na tom budu hůř. Ale zase jsem se hodně těšil, až se po pauze zase budu moci prát v kimonu. A teď se cítím dobře technicky i silově. Trochu mě pobolívají žebra, ale jinak myslím, že jsem na správné cestě," uvedl Krpálek.

S velkým očekáváním vzhlíží ke svému nejbližšímu vystoupení na Grand Prix na turecké půdě. Bude to první velký Krpálkův závod od poloviny února, kdy ovládl prestižní závod Grand Slamu v Paříži. "Snad dokážu zopakovat něco podobného. I když jsem po svém výpadku trochu opatrný. Ale moje motivace je jasná: rád bych byl co nejdříve zpátky první v žebříčku. A chtěl bych tam být už po Turecku," přál si Krpálek, který nyní těsně zaostává za Uzbekem Ramziddinem Sajidovem.

Až se Krpálek vrátí z Turecka, veškerou přípravu už bude směřovat k mistrovství Evropy, které v posledním dubnovém víkendu bude hostit Budapešť. Ani do maďarské metropole Krpálek nepojede s nižšími než medailovými ambicemi. "Na Evropě jsem už byl devátý, sedmý a pátý. Snad to konečně prolomím a na bednu se dostanu," dodal Krpálek.

Reklama

Související témata: